loading...
راهنمای خرید کالا و سرویس های مختلف
CafeSeo بازدید : 25 چهارشنبه 06 اسفند 1399 نظرات (0)

دغدغه بسیاری از افرادی که قصد ساخت سوله دارند اطلاع از قیمت آن است. به دلیل رقابت زیاد بین شرکت های سازنده ممکن است برخی از سازندگان یک قیمت غیر واقعی به شما اعلام کنند اما در مراحل بعدی هزینه های اضافی را از شما بگیرند . در نهایت بیشتر از مبلغ واقعی را پرداخت کنید. بنابراین خواندن این مطلب می تواند به شما کمک کند تا برآوردی از هزینه های ساخت سوله را به دست آوردید. موارد زیادی وجود دارند که در قیمت سوله موثر هستند.

شاید برخی از مشتریان به اشتباه فکر کنند فاکتور مهم برای تخمین قیمت متراژ و اندازه آن است اما باید بگوییم که به عوامل دیگری نیز وابسته است. نکته مهم دیگری در زمینه تفکر اشتباه مشتریان این است که می خواهند قیمت دقیقی از از ساخت سوله به دست آورند . همه شرکت های سازنده از تعیین قیمت به صورت دقیق امتناع می کنند زیرا به دلیل عوامل موثر بسیار در ساخت سوله فقط می توان برآورد قیمت را به صورت تخمین شده به دست آورد. یکی از دلایل این مسئله نوسان قیمت متریال ساخت سوله است که به قیمت های جهانی وابسته است.

نکات کلی در مورد سوله سازی :

برای اینکه یک برآورد دقیق داشته باشیم باید مقیاسه ای مختلفی را در نظر بگیریم و اول اینکه سایت ساخت و ساز ریخته شده چیست؟ آیا جرثقیل می تواند بایستد؟ دوم آیا نقشه ساختاری طراحی شده است؟ اگر نقشه ساختاری طراحی نشده باشد  باید هزینه نقشه را نیز در نظر بگیریم و سومین روش طراحی ریخته گری است که مقرون به صرفه است. نکته مهمی که باید در هنگام طراحی ریخته گری مورد توجه قرار گیرد نوع استفاده است شما باید از ابتدا هدف خود را از این ساختار بدانید و تعریف کنید. دلیل تاکید زیاد در تعیین کاربرد و هدف استفاده از آن به این دلیل است که نوع مصالحی که در آن سوله می شود نیز مشخص می شود  اما اگر یک ریخته گری از لحاظ اقتصادی بسازید هدف و استفاده از آن کاملا مشخص نشده است شما از ادامه کار کاملا پشیمان خواهید شد و در سالهای آینده مجبور خواهید بود که به طور مداوم هزینه تعمیرات را بپردازید و از طرف دیگر ممکن است آسیب های جبران ناپذیری متحمل شوید.

در مرحله چهارم  نوسانات قیمت فولاد و آهن که نقش بسیار مهمی در برآورد کلی دارند ارزش پول این کشور طی 15 ماه گذشته به شدت کاهش یافته است و با افزایش قیمت ارز مواد اولیه بسیار گران شده اند در سال 1997 برای هر کیلو آهن 3 هزار و 200 تومان پرداخت شد که به طور ناگهانی در همان سال به 7000 تومان رسید. در آوریل سال 1998 این میزان در حدود 1600 تومان به حدود 5400 تومان در هر کیلو کاهش یافت که در تابستان سال 1998 با روند نزولی همراه بود و به ازای هر کیلو آهن تقریباً 4000 تومان رسید. در این زمان بحرانی اقتصادی مهم است که تصمیم بگیرید تحت چه شرایطی و چه زمانی یک ریخته ساز بسازید زیرا بسیار پرهزینه است.

فونداسیون سوله - آرمان سوله

در نظر داشته باشید که اگر قصد ساخت یک سوله با کیفیت ، استاندارد و همچنین کاربردی بودن آن را دارید ، نباید فاکتور قیمت را فقط ملاک قرار دهید زیرا اگر به کیفیت توجه نشود ممکن است در آینده ای نه چندان دور متحمل هزینه های چندبرابری شوید.

انواع سازه های بتنی و اسکلت فلزی

امروزه مشاهده می شود که به طور کلی ساخت و ساز در دو صورت سازه هایی با استفاده از اسکلت بتنی و سازه هایی با استفاده از اسکلت فلزی ساخته می شود. در اینجا با وجود اینکه اسکلت فلزی معمولاً مزایای بیشتری نسبت به سازه های بتنی دارد طبیعتاً استفاده از آن در سراسر جهان رونق چشمگیری پیدا کرده است. به طور کلی می ‌توان گفت اسکلت فلزی شامل فولاد، تیر و ستون شده که ستون های این سازه ها به دو صورت عمودی و افقی قرار می گیرد.

با اینحال بنیادی ترین مصالح به کار رفته در این نوع اسکلت، فولاد بوده که در حال حاضر از پر اهمیت ترین مصالح در صنایع ساخت و ساز به شمار می‌ رود. دقت داشته باشید که یکی از مهمترین مزیت های فولاد که موجب شده است اسکلت فلزی مقاومت بالایی داشته باشد جوش پذیری، شکل پذیری، همگن بودن و خم پذیری آن محسوب می‌شود. از طرفی سازه ها و ساختمان های اسکلت فلزی به دلیل اینکه در برابر هرگونه ضربه، فشار و عوامل بیرونی از نظیر زلزله مقاوم است و استحکام بیشتری نسبت به بتن داشته و همچنین وزن کمتری دارد مشاهده می شود افراد زیادی از آن بهره برده اند.

فونداسیون سوله - آرمان سوله

 

چند نکته مهم اثر گذار در قیمت سوله

موارد بسیاری وجود دارد که قیمت به آنها وابسته است و برای تعیین قیمت باید به این فاکتورها دقت کنید. از موارد مهم اثر گذار در قیمت ابعاد دهانه ، شدت نیرویی که به سوله وارد می شود، نوع و کیفیت متریالی که در ساخت سوله استفاده می شود، وزن آن که به وابسته به وزن فلز مصرفی در سوله و کیفیت فلز می باشد، مهارت تیم اجرا کننده ساخت ، ابعاد آن ، طراحی ، نوسان قیمت فولاد، بتن، اجرا و نصب ، عایق کاری آن، محل احداث پروژه را می توان نام برد.

طراحی نیز یکی از موارد مهم تاثیر گذار در قیمت سوله است. بسیاری از ساختمان سوله بر اساس طرح از پیش مشخص شده و پیش ساخته ساخته می شوند و اگر مشتری درخواست برای ساخت سوله مطابق نیاز و سلیقه خود ممکن است قیمت افزایش پیدا کند.

ویژگی های مختلفی نظیر جرثقیل ثابت ، سیستم های تهویه، ساخت نیم طبقه در سوله، نازک کاری و نمای بیرونی و داخلی سوله، تغییر عایق کاری سوله و همچنین افزایش ارتفاع سوله می توانند به طرح های اولیه ساخت سوله اضافه شوند که هم زمان ساخت و هم قیمت سوله را افزایش می دهد.

 

فونداسیون سوله - آرمان سوله

 

سازه فلزی سوله چیست؟

یکی از پرکاربردترین انواع سازه های فلزی سوله می باشد که در اسکلت ساختمان کارخانه ها، مرغداری ها، آشیانه‌های هواپیما، انبار ها، فروشگاه ها، تعمیرگاه ها و سالن های ورزشی و به طور کلی تمامی مکان هایی که نیاز به دهانه بزرگ می‌باشد استفاده می شود.

با این حال به طور کلی می‌توان گفت سوله سازه فلزی با سقف شیب دار بوده که در ساخت آن باید از محاسبات فنی خاصی استفاده شود. دقت داشته باشید این سازه ها با وجود کارایی و کاربردی که دارند دارای ابعاد متفاوتی بوده و در این بین جهت مقرون به صرفه بودن قیمت در ساخت، باید نسبت به نوع کاربرد و ابعاد آن ها بسیار دقت نمود که این امر می‌تواند توسط افراد خبره صورت پذیرد. در این سازه ها به دلیل بزرگ بودن ابعاد تیرها و ستون ها باید از تیر ورق در پروفیل ها استفاده نمود.

خصوصیات مهم در مورد سوله

به طور کلی با وجود استفاده هایی که از این سازه می‌شود می‌توان گفت این سازه، ساختمان فولادی پیش ساخته ای بوده که در سراسر جهان بیشترین کاربرد را دارد. با توجه به اینکه این سازه های فلزی دارای سایز های متفاوت بوده و معمولاً دارای دهانه‌های بسیار بزرگتر از سازه های معمولی هستند می توان گفت جهت اجرای آن نمی‌توان از پروفیل های موجود در بازار استفاده کرد بلکه باید اقدام به ساخت آنها نمود که اصطلاحاً به آن تیر ورق گفته می شود.

حال دقت داشته باشید که لازم است در اندازه گیری دقیق ابعاد این سازه های فلزی دقت زیادی به عمل آید و طبیعتا بهتر است این کار را به افراد خبره و با تجربه در این زمینه سپرد.

لازم به ذکر است که مهمترین نکات حائز اهمیت در ساخت این سازه شامل بررسی و اندازه گیری میزان مقاومت خاک، پوشش سقف در نظر گرفته هنگام ساخت، جهت و سرعت وزش باد، میزان بارش برف، نیروی زلزله و نحوه رنگ آمیزی می باشد به طوری که رنگ آمیزی با قلم مو مناسب این قطعات نبوده و بهتر است با پیستوله رنگ آمیزی استفاده شود.

 

قیمت ساخت سوله 

سوله ها در صنعت و ساخت و ساز بسیار مورد استفاده قرار می گیرند و قبل از شروع یک پروژه ، ساخت سوله آن در دستور کار قرار دارد یا به عبارتی شروع هر پروژه ساخت سوله است و البته برای همه مدیران پروژه بسیار مهم است که هزینه ساخت یک سوله را بدانند، زیرا این محصول می تواند هزینه اولیه سنگینی داشته باشد و از طرف دیگر، یک ضرورت است و نمی توان آن را از بین برد. در این قسمت در مورد قیمت هر متر مربع ریخته شده در سال 1998 صحبت می کنیم و معیارهای موثر بر قیمت آن را بررسی می کنیم.

اگر بخواهیم مواردی را ذکر کنیم که در قیمت ساخت یک سوله بسیار تاثیر گذار است به چهار مورد مهم می رسیم که به طور متوسط ​​ قیمت ها تحت تاثیر این عوامل قرار می گیرند و این پارامترها در افزایش یا کاهش هزینه ها موثر هستند و می توانند به شرح زیر طبقه بندی شوند:

سایت ساخت و ساز سوله تاثیر خود را در هزینه دارد و هرچه محل ساخت از آنجا دورتر باشد از تولید کننده است هزینه حمل و نقل نیز بیشتر است و علاوه بر این باید به خاک محلی، نوع و میزان تراکم خاک توجه کنید و این می تواند هزینه های شما را افزایش دهد که اگر سوله در زمین سستی قرار داشته باشد ابتدا باید خاک آن را احیا کرد که این امر به هزینه آن افزوده است از طرف دیگر  نوع آب و هوایی که در آن ریخته ساخته شده نیز موثر است میزان برف و باران، شدت باد، رطوبت و … بر استحکام سوله و قیمت آن تاثیر می گذارد که اگر سوله دیوارهای بزرگ و پهن داشته باشد باید آن را در برابر باد مقاوم سازند.

این قسمت که تامین مواد مورد نیاز است به تصمیم کارفرما بستگی دارد که چه نوع پوشش سقف، دیوارها و و چه موادی را انتخاب کند تا بتواند ساختار سوله خود را بسازد بنابراین هزینه این مرحله بستگی به پوشش سیل انتخابی دارد.

قیمت سوله برای هر متر مربع

همانطور که گفته شد عوامل بسیاری در تعیین قیمت  تاثیر می گذارند. برای اینکه بتوانیم قیمت سوله برای هر متر مربع را به دست آوریم باید به اندازه و ابعاد آن دقت بیشتری کنیم. بخصوص ارتفاع و وزن آن و همچنین دهانه سوله بیشترین تاثیر را دارند. به طور مثال مقدار فولادی که برای ساخت یک سوله با ارتفاع 6 متر و دهانه 20 متر، 25 کیلوگرم فولاد به ازای هر متر مربع نیاز است.

اگر برای همین ارتفاع 6 متری دهانه سوله 30 متر در نظر گرفته شود نیاز به سه کیلوگرم فولاد اضافه به ازای هر متر مربع مورد نیاز می باشد. بنابراین می توان گفت ابعاد در قیمت سوله برای هرمتر مربع تاثیر مستقیم دارد. اگر ارتفاع نیز تغییر کند قیمت نیز افزایش پیدا می کند. ارتفاع و ابعاد نیز طبق کاربری سوله تغییر می کنند به طور مثال قیمت سوله ورزشی بیشتر ازهزینه ساخت سوله ای است که به عنوان انبار استفاده می شود.

قیمت سوله برای انواع مختلف آن

سوله ها به طور کلی در دو دسته سنگین و سبک قرار می گیرند که روش های متفاوتی برای ساخت نوع سبک آن وجود دارد.

فضایی فولادی، خرپایی، UBM سه نوع ساخت سوله سبک هستند. سوله UBM را می توان از نوع سوله های مقاوم دانست که زمان نصب آن از انواع دیگر کمتر است. بنابراین قیمت سوله در این نوع می تواند بسیار مقرون به صرفه باشد. این نوع سوله برای مکان هایی که طراحی آن اسکلت وجود نداشته مناسب است و در آن هیچ گونه ستون و جوشکاری و یا بتونه کاری وجود ندارد. قیمت سوله ارزان و مقرون به صرفه و در عین حال بسیار مقاوم می باشد.

خرپایی نوع دیگری از آن است که با پیشرفت تکنولوژی پدید آمده اند که در ساخت آن از مقاطع خرپایی استفاده شده است و به دلیل سبک خاص طراحی اش می تواند بار بیشتری را با توزیع بین خرپا تحمل کند. یک نمونه با قیمت مناسب و مقاومت بسیار بالاتر نسبت به سایر سوله ها است. از ویژگی های منحصربه فرد آن سبک تر بودن وزن آن است. قیمت سوله خرپایی نیز با توجه به مواردی که پیش تر بیان شد، به موارد بسیاری بستگی دارد. از جمله این موارد وزن هر متر مربع و ارتفاع و نوع سقف سوله هستند.

سازه های فضایی فولادی در واقع می توان گفت نوع خاصی از سوله خرپایی است که برای سوله هایی که ارتفاع بیشتر و دهانه بزرگتری دارند استفاده می شود. این سوله ها بدون ستون هستند. قیمت سوله در این انواع خاص به نسبت سوله های دیگر مقرون به صرفه تر است.

به صورت تقریبی می توان گفت قیمت سوله برای انواع مختلف برای هر متر مربع برای دهانه 60 متری 350 هزار تومان و برای دهانه 90 متری 440 هزار تومان است.

فونداسیون سوله - آرمان سوله

 

سوله UBM یا قوسی

 UBM از جدیدترین و کاربردی ترین انواع ساخت سوله می باشد . سوله UBM را به حالت قوسی یا U شکل میسازند، از این رو به آن سوله قوسی نیز گفته میشود. سوله های قوسی را میتوان زیر مجموعه سوله های سبک دانست. سوله های UBM علاوه بر سبک بودن بسیار مقاوم هستند.

این نوع سوله را بدون اسکلت و ستون میسازند و میتوانند در موارد گوناگونی مورد استفاده قرار گیرند. برای ساخت سوله های UBM از ورق های گالوانیزه که با دستگاهsimer بهم دوخته شده اند، استفاده میکنند. سوله های قوسی به جهت تونل شکل بودنشان در برابر برف و باد بسیار مقاوم هستند . این نوع سوله به دلیل عدم استفاده از جوشکاری، پروفیل و میلگرد در مراحل ساخت ، با قیمت پایین تری به اتمام میرسد. وزارت بهداشت استفاده از این نوع سوله را در دام داری و مرغداری ممنوع کرده است چراکه سقف آن، از پلی آرتان ساخته شده و میکروب ها و باکتری ها را به خود جذب میکند که به هیچ وجه قابل ضدعفونی نیست.

سوله دو طبقه

سوله چند طبقه نسبت به سوله های یک طبقه تقاضای کمتری از سوی کارفرمایان دارد با این حال برخی کارفرمایان برای بخش اداری کارخانه یا کارگاه  خود درخواست سوله دو طبقه و یا حتی سه طبقه میکنند. معمولا سوله ها را یک طبقه ساخته و در صورت نیاز به بخش اداری از نیم طبقه دیگر بر روی آن استفاده میشود.

افزایش طبقات موجب افزایش هزینه ساخت سوله نیز میشود. مهم ترین بخش در ساخت سوله چند طبقه اسکلت فلزی آن است. به این جهت که در سوله دو طبقه اسکلت فلزی باید وزن و بار بیشتری را تحمل کند بنابراین باید از اسکلت مقاوم تری استفاده کرد. با افزایش طبقات ارتفاع سازه بالا رفته در نتیجه تعداد ستون ها و تیرها افزایش میابد و سبب افزایش هزینه ی ساخت سوله برای کارفرما خواهد شد. با این حساب ساخت سوله دو طبقه هزینه کمتری نسبت به ساخت یک سوله مجزای دیگر دارد. برای کم کردن هزینه ها میتوان از سوله دست دوم نیز استفاده کرد.سوله چند طبقه میتواند دسترسی به تجهیزات و نیروها را آسان و سبب کاهش زمان هنگام تولید محصول در خط تولید شود.

سوله سبک

سوله ها با وزن های متفاوتی تولید می شوند که دلیل این تفاوت وزن هم ناشی از فاکتورهایی همچون کاربری سوله، نوع سوله، متریال ساخت سوله، تجهیزات ساخت سوله و … است، اما بهترین سوله سوله سبک میباشد.

سوله سبک یکی از انواع مختلف سوله ها است که به دو صورت سنگین وزن و سبک وزن تولید می شوند و سوله سبک در این میان بهترین و کاربردی ترین نوع سوله ها محسوب می شود که در بسیاری موارد هم به کار گرفته می شوند و عملا میتوان برای همه نوع کاربری از آن استفاده کرد از ساخت سوله سردخانه گفته تا ساخت گاوداری صنعتی اجرا می شود.

نحوه ساخت سوله سبک 

 طراحی سوله مطابق آیین نامه نظام مهندسی کشور در کمترین زمان توسط تیم طراحی حرفه ای جهان ریخته مطابق با اقلیم و میزان برف، باد و زلزله در شهری که ریخته ساخته شده است که در این قسمت به چند مورد از مراحل برای انجام ساخت سوله سبک می پردازیم.

  • اجرای فونداسیون طبق برنامه های اجرایی کنترل شده نسبت به میزان تراکم خاک در محل ساخت سوله سبک.

 

  • ساخت و مونتاژ سازه فلزی سوله سازی با دستگاه سوله خودکار که نقش مهمی در کیفیت مونتاژ و صحت آن دارد.

 

  • جوشکاری قطعات سوله سبک توسط دستگاه های CO2 و پرسنل ماهر و مجرب

 

  • نقاشی قسمت های سوله با دو روش پاشیدن و تمیز کردن و نقاشی آلکیدی که برای مناطق معتدل، خشک و مرکزی کشور مناسب است و روش دوم ماسه بندی، پاشش و قطعات پرایمر و در لایه های مختلف نقاشی اپوکسی و پلی اورتان است که برای مناطق جنوبی و شمالی و مناطق مرطوب کشور و کاربردهای محیط اسیدی و شیمیایی مناسب است.

 

  • اجرای پوشش سقف سوله با انواع مختلفی از جمله ورق های رنگی، گالوانیزه با انواع مختلف عایق پشم شیشه، پشم سنگ، کف، پلاستیک کارتن، پلی کربنات، توری مرغ، توری پلاستیکی، ساندویچ پانل و … وجود دارد که هر یک از موارد گفته شده نقش مهمی در اجرای سوله سبک در اختیار دارند.

 

  • اجرای دیواره چینی سوله ها، که با روش آجری، ساندویچ پانل، کنسرو و لمینیت، کنسرو و پلی کربنات انجام می شود.

 

  • اجرای کف سازی سوله ها که با روش های بتنی معمولی، ماله پروانه ای و بتن ریزی تقویت شده با مش و ماشین های مختلف انجام می شود.

 

  • اجرای درها و پنجره ها که با پنجره های پروفیل، پنجره های دو جداره، قوطی و پلی کربنات و انواع درب های لولایی و درهای ریلی انجام می شود.

 

  • اجرای جرثقیل های سربار در تناژهای مختلف مناسب برای استفاده از سوله سبک و محل اجرای آن که شامل نصب تراورس ها، پل ها و راهنما های طولی به دو روش: تک پل و وینچ معلق، دو پل، پانچ، سیستم تغذیه عرضی و طولی و پنل الکتریکی و این آخرین مرحله از ساخت و ساز است.

 

نحوه طراحی انواع سوله

در طراحی این سازه باید از تخصص و تبحر استفاده شود و فاکتورهای مهمی که در طراحی این سازه ها دخیل هستند را مورد بررسی قرار داد تا بتوان با صرفه ی اقتصادی و به دور از هزینه های گزاف اقدام به ساخت این سازه نمود. از طرفی دقت داشته باشید اگر استحکام و پایداری سازه ضعیف باشد موجب ایجاد حوادث جبران ناپذیر خواهد شد. با این وجود قبل از طراحی این سوله باید اطلاعاتی در مورد بارگذاری بار مرده، بار برف و تقارن، بارگذاری جانبی سوله، ضریب منطقه ای، ارتفاع جانبی سوله، ارتفاع دیوار، دهانه و طول سازه، تعداد قاب های طولی سازه، نحوه کنترل جابجایی، پوشش مورد نظر از سقف، محاسبات ضریب طول موثر و غیره مورد بررسی قرار گیرد.
حال لازم است بدانید این سازه های فلزی دارای انواع مختلفی بوده که شامل سازه تک دهانه، سوله دو یا چند دهانه و سازه قوسی می شود. دقت داشته باشید این سازه ها به دلیل سبکی، انعطاف پذیری و استحکام امکان طراحی و اجرای سازه ها با ابعاد بزرگ، توانایی اجرای سازه با اشکال متنوع و موارد این چنینی را دارد که این امر موجب شده است روز به روز سوله سازی در ایران رونق پیدا کند. همچنین دقت داشته باشید برای طراحی این سازه های فلزی از نرم افزاری به نام سوله پرداز استفاده شده که با استفاده از این برنامه می توان حماله های جرثقیل فونداسیون ها و پل جرثقیل را طراحی نمود.

نحوه ی طراحی سوله سبک

تمام ستون ها باید قبل از هر کار نصب شوند و برای نصب ستون های سوله ابتدا نقشه های مختلفی از جمله پیچ محدودیت ها را بررسی کنید و بر اساس طراحی  سوله سبک در نصب ستون ها بررسی می شود.

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد طراحی سازه های فلزی می توانید به صفحه نقاشی فروشگاه مراجعه کنید ستون ها توسط جرثقیل در محل نصب قرار می گیرند و توسط پیچ ها محکم یا جوش می شوند پس از نصب ستون ها باید مهاربندی موقت انجام شود و همچنین وظیفه نصب یا سازنده توجه ویژه به مهار موقت هنگام نصب ستون ها است.

در مرحله بعد نوبت ارتباطات رفتاری برای نصب رفتارهای سوله سازی است که به هنگام نصب ستون ها، رفتارها باید برابر باشند به طوری که با توجه به سوراخ های موجود در ستون ها، می توان آن ها را با اتصالات پیچیده به هم وصل کرد.

در هنگام نصب تیر ابتدا روش حمل تیر توسط جرثقیل با توجه به شرایط محل ساخت ریخته شده بررسی می شود و در مرحله بعد پرتو توسط جرثقیل به محل مورد نظر منتقل می شود و در مکانی مناسب برای محکم کردن پیچ ها نگهداری می شود لازم به ذکر است که قبل از نصب بر روی سازه سقف و سایر رفتارها باید روی زمین جمع شوند و در هنگام نصب رفتارها همیشه باید مراقب باشید که از نصب مستقیم و سطح آن ها اطمینان حاصل شود.

همه چیز در مورد فوندانسیون سوله

این نوع سقف ها در ایران حدود 10 سال قدمت دارند اما در اروپا بیش از 30 سال عمر دارند، با توجه به سینی های خرپایی مستحکم از یک روش ساختاری پیچیده برخوردار هستند که باعث شده بسیاری از سازندگان در ایران نتوانند برای ساخت قلاده های خرپایی با کیفیت بالا اقدام کنند بنابراین تعداد سازندگان این روش بسیار محدود و با تعداد کمی به همراه است.

فرآیند ساخت فونداسیون سوله کاملا توسط مهندسین ماهر و متخصص انجام می شود زیرا کوچک ترین سهل انگاری در طراحی و ساخت مخازن خرپایی خرابی های سنگینی را وارد می کند و جبران نمی شود مراحل ساخت خرپا خرپایی شامل طراحی، پایه، ساخت، آماده سازی و نصب مخازن می باشد که هرکدام به متخصص و مهندس خاص خود احتیاج دارند.

یکی از مراحل ساخت یک خرپا، طراحی آن است و همچنین نوع طراحی ساندویچ بستگی به سلیقه مشتری دارد که در ابتدای سفارش مشخص می کند چه سازه ای با چه نوع طراحی معماری در ذهن دارد.

مهندسان و طراحان در این نوع از نرم افزار قدرتمندی استفاده می کنند تا بتوانند بارهای این نوع سازه ها را در کلیه قسمت های سوله توزیع کنند تا بتوانند با فولاد کمتری سازه های قوی تر و قدرتمند تری بسازند.

سقف خرپا همچنین به عنوان سایبان های ارزان قیمت شناخته می شود، اگرچه بهترین و با کیفیت ترین مواد در ساخت آن ها مورد استفاده قرار می گیرد، اما روش ساخت این نوع سایبان ها و مصرف کمتر فولاد باعث شده است تا آنها قیمت ارزان و مقرون به صرفه داشته باشند.

برای اینکه ساخت و سازهای خرپایی به صورت دقیق و اصولی انجام شود لازم است از تجهیزات و نرم افزارهای پیشرفته و به روز استفاده شود که این امر به شرکت ساخت و ساز ریخته شده بستگی دارد.

انواع فوندانسیون سوله 

در کلیه سازه ها یکی از مهم ترین قسمت های مقاومت در برابر بلایای طبیعی و تغییرات جوی و محیطی پایه و اساس سازه است، طراحی و اجرای پایه و اساس آن نیز از این قاعده مستثنی نیست و باید این بخش از سازه با در نظر گرفتن ضریب تراکم در نظر گرفته شود. خاک ، میزان بار زنده و مرده سازه سقف ، محل ریختن و ابعاد جرثقیل سربار مورد نیاز باید محاسبه و اجرا شود.

مهم ترین عواملی که می تواند بر کیفیت ساخت بنای فونداسیون سوله تاثیر بگذارد می تواند شامل: ضخامت میلگرد، قوس، پیچ های لنگر، صفحات پایه، استحکام بتن و حجم آن در رابطه با ابعاد ریخته شده، مکان و در صورت وجود جرثقیل سقف به مقدار مواد مصرفی موثر هستند و همچنین طرح ها و روش های مختلفی برای اجرای پایه ریختن وجود دارد که هر کدام به نوبه خود دارای مزایا و معایب مختلفی هستند.

کلیه ی نکات برای زیر سازی فوندانسیون سوله 

رفتار فونداسیون سوله را می توان شبیه به یک تخته بتن مسلح دو طرفه دانست که ما وارونه شده است و توزیع فشار به دلیل خاک زیر پایه همان توزیع بارها روی دال دو طرفه است. بنابراین استفاده از روش های تجزیه و تحلیل و طراحی حاکم بر اسلبهای دو طرفه برای پایه های گسترده قابل توجیه است.

طراحی تقویت فونداسیون سوله برای جلوگیری از خم شدن و پارگی برشی خواهد بود. به طوری که پس از تعیین ابعاد پایه، فولادهای مورد نیاز در بخشهای مختلف مشخص می شود. شما دیده اید که در صورت وجود دیوار برشی در سازه، تعداد آرماتورها بسیار زیاد خواهد بود و این مسئله برای ما در روند اجرا و بتن ریزی مشکلاتی ایجاد می کند بنابراین در چنین شرایطی توصیه می شود با افزایش تعداد میلگرد های جهانی و نزدیک شدن به فاصله آن ها، تعداد میلگرد های تقویت کننده پایه را کاهش دهید و همچنین افزایش شماره میله های تقویت کننده در اولین گام راه حل مناسبی خواهد بود.

این نرم افزار تعداد تقویتی و طول مورد نیاز را به عنوان خروجی در اختیار کاربر قرار می دهد و توجه داشته باشید که این طول یک طول تئوری است بنابراین طول عملی باید به شرح زیر محاسبه شود.

استاندارد وزن سوله 

یکی از مهم ترین و اولیه ترین مراحل در ساخت سوله، تعیین ابعاد آن است. از آنجا که از نظر هزینه سوله باید اقتصادی باشد و ابعاد آن باید به درستی و متناسب با نیاز کاربر برای سوله تعیین شود. زیرا این ابعاد تاثیر مستقیمی بر وزن آهن ساخت سوله به همراه دارد. یکی از ابعاد مهم تعیین ارتفاع ریخته شده است زیرا ارتفاع و باز شدن ریختن بر میزان آهن مورد نیاز اسکلت سوله تاثیر قابل توجهی دارد.

ارتفاع سوله استاندارد به طور عمده با توجه به نیاز پروژه تعیین می شود و ابعاد برش ورق نیز مشخص می شود یعنی ارتفاع فونداسیون سوله در مرحله اول با توجه به نوع کاربرد مورد نیاز در سوله نسبت به ماشین آلات و فضای ذخیره سازی و فضای مورد نیاز داخل سوله همراه باشد. در مرحله دوم، با توجه به ابعاد برش ورق ها زیرا عمدتا 6 متر طول دارند و تقسیم برش این ابعاد از ارتفاع سوله از 3 متر به بالا انجام می شود.

 

فونداسیون سوله-آرمان سوله

 

ارتفاع سوله در تاج ریخته شده با توجه به عرض و شیب سقف سوله مشخص می شود و به عنوان مثال اگر ارتفاع ستون 6 متر و عرض ریخته شده 20 متر و شیب سقف 20٪ باشد ارتفاع سوله 8 متر است. حال اگر عرض ریخته گری و شیب سقف ریخته گری افزایش یافته یا کاهش یابد، ارتفاع تاج سوله  در مقایسه با ستون به همان مقدار تغییر خواهد کرد. ارتفاع این سایبان ها معمولا 8 متر است، اما اگر به ارتفاع کمتری نیاز باشد، می تواند حداقل 4 متر و برای ارتفاع بیشتر حداکثر 20 متر باشد ارتفاعات بیشتر از 20 متر بسیار نادر و غیر معمول است.

عوامل مهمی در طراحی انواع مختلف قونداسیون سوله وجود دارد که برای طراحی سوله، ما به تخصص و دقت بسیار بالایی احتیاج داریم ، بنابراین آن ها برای ترسیم برنامه های کارگاهی سوله سازی استفاده می کنند و نادیده گرفتن عوامل مهم در ساخت سوله می تواند خسارات جبران ناپذیری به همراه داشته باشد.

خصوصیات خدمات آرمان سوله

با وجود اینکه شرکت آرمان سوله از کارشناسان حرفه ای با سال ها تجربه در این زمینه بهره می گیرد و با توجه به اینکه این شرکت سال ها سابقه کار دارد طبیعتاً افراد می ‌توانند با اطمینان کامل در سراسر تهران از خدمات ساخت و تعمیر و نصب اسکلت های فلزی این شرکت استفاده نمایند و با وجود این که امکان سفارش اینترنتی این سازه ها برای مشتریان توسط این شرکت فراهم شده است طبیعتا نیاز به حضور در مراکز ساخت آن بوده بلکه تنها می توان با ارسال اندازه ها و ارتباط برقرار کردن با مشاورین شرکت آنچه را که می ‌خواهید تحویل بگیرید.

باید بدانید کارکنان این شرکت با ارائه خدمات با بالاترین کیفیت و با پایین ترین قیمت رضایت مشتریان را سرلوحه ی کار خویش قرار داده اند و با گذراندن دوره های تخصصی در این زمینه استفاده از خدمات ساخت انواع اسکلت فلزی را برای تمامی هم وطنان آسان نموده اند.

CafeSeo بازدید : 23 چهارشنبه 06 اسفند 1399 نظرات (0)

صندلی مدیریتی چیست؟

 

اتاق مدیریت نیازمند طراحی و دکوراسیون متفاوتی نسبت با سایر بخش‌های شرکت است. از میز و صندلی و وسایل روی میز مدیریت گرفته تا انتخاب رنگ دیوارها، طراحی کمدها و المان‌های دیگر اتاق مدیریت، همه و همه باید با وسواس و دقت خاصی انجام شود، چرا که بی شک این اتاق از مهم‌ترین قسمت‌های شرکت به حساب می آید.
یکی از المان‌های مهم اتاق مدیریت، انتخاب صندلی مناسب مدیر است که علاوه بر حس راحتی در طول روز، وقار و پرستیژ مدیر را نیز حفظ کند و از زبان طراحی به روز و رسمی برخوردار باشد.

امروزه اکثر سازمانها و شرکتها، صندلی مدیریتی را به عنوان صندلی مدیران عمومی، صندلی ریاست اعضای هیئت مدیره و یا حتی صندلی برای تمامی کارمندان خود مورد استفاده قرار میدهند. این نوع صندلیها نقش مهمی در سلامت کارمندان و مدیران یک مجموعه و راحتی آنها ایفا میکند و میتواند مانع از ایجاد احساس خستگی در آنها شود. به همین دلیل بر آن شدیم تا در ادامه مطلب در مورد ویژگیهای صندلی اداری و مدیریتی با شما صحبت کنیم. در ادامه با ما همراه باشید.

 

تفاوت صندلی مدیریتی و صندلی معمولی در چیست؟

 

طبیعتا در همان نگاه اول، سایز بزرگ صندلی مدیریتی به چشم می آید. این صندلی باید در قیاس با سایر صندلی‌های موجود در شرکت از سایز و ابعاد بزرگ‌تری بهره‌مند باشد. سایز بزرگ این صندلی‌ها علاوه بر اینکه وقار و پرستیژ مدیر را حفظ می‌کند، به راحتی نقاط بیشتری از بدن او را نیز در برمی‌گیرد که این عامل سبب حس راحتی و آرامش بیشتری در حین استفاده طولانی مدت از صندلی در طول روز می‌شود که عامل مهمی نیز محسوب می‌شود.
تقریبا می‌توان گفت داشت که اگر صندلی مدیریتی حرفه‌ای را انتخاب کنید، در قیاس با سایر صندلی‌ها از تنظیمات و آپشن‌های بیشتری برخوردارد خواهد بود.
به طور کل صندلی مدیریتی برای استفاده طولانی مدت در طول روز با امکان جا به جایی آسان و بهره‌بردن از تنظیمات بیشتر در قیاس با صندلی‌های دیگر طراحی و تولید شده است.
با توجه به آنچه تا به اینجا گفته شد می‌توان اذعان داشت که صندلی مدیریتی از لحاظ قیمت نیز متفاوت با صندلی‌های معمولی است و از قیمت بالاتری برخوردار است.

 

 بهترین صندلی مدیریتی

 

  • صندلیهای اداری و مدیریتی به صورت طولانی مدت مورد استفاده قرار میگیرند. به همین دلیل لازم است طراحی و ساخت آنها طوری باشد که قابلیت پوششدهی 4 ناحیه از ستون فقرات که شامل گردن، کمر، پشت و دنبالچه میشود را داشته باشند. 
  • به صورت تقریبی هر فرد در هر ساعت نشستن بر روی صندلی، 52 مرتبه قسمت بالاتنه بدن خود را برای چرخیدن به اطراف و تکیه دادن به صندلی حرکت میدهد. بر این اساس یک صندلی اداری و مدیریتی مناسب باید از مکانیزم حرکتی همراه با ویژگی تنظیم پشت دستی برخوردار باشد. 
  • طراحی و ساخت آن باید به گونهای انجام شده باشد که مانع گردش خون در پاها و زانوها نشود. 
  • پشتی صندلی مدیریتی باید از قابلیت ارتجاعی برخوردار باشد. به صورتی که با نشستن بر روی آن آرنجها در فاصله مناسبی از سرشانه بایستند. 
  • یک صندلی اداری و مدیریتی خوب باید از اصطکاک مناسب نیز برخوردار باشد تا دچار لغزش نشود و فرد با نشستن بر روی آن بتواند به راحتی ناحیه کمر را به هر سمتی چرخش دهد.

 

در انتخاب صندلی مدیریت چه نکاتی را باید بدانیم

 

با این که انتخاب جنس پوشش کفی نشیمن گاه و تکیه گاه صندلی کاملا سلیقه‌ای است اما با توجه به جایگاه مدیریتی بهتر است که حتما در انتخاب خود، چرم بودن روکش صندلی را در اولویت قرار دهیم، البته چرم در کنار زیبایی و وقاری که ایجاد می‌کند از دوام بیشتری نیز برخوردار است، پس اگر دوام روکش صندلی نیز برایتان از اهمیت زیادی برخوردار است حتما روی گزینه روکش چرمی حساب ویژه‌ای باز کنید.
به طبع هرچه رنگ روکش صندلی تیره‌تر باشد نشان دادن لکه‌ها و کثیفی در آن نیز کمتر است اما فضای اتاق با این رنگ کوچک‌تر و دلگیرتر به نظر می‌رسد.
همچنین با توجه به خاص و مهم بودن اتاق مدیریت به علاوه رفت و آمدها و جلسات کاری برگزار شده در این اتاق، نیاز است همه چیز به بهترین شکل ممکن چیدمان شود و همه چیز خوب به نظر برسد.
به یاد داشته باشید که صندلی مدیریتی دفتر کار خود را متناسب با ابعاد و متراژ اتاق مدیریت انتخاب کنید و از قراردادن صندلی‌های بزرگ در اتاق کوچک و بالعکس آن، قرار دادن صندلی‌های کوچک در اتاق بزرگ کاملا پرهیز کنید.
از دیگر نکاتی که توجه به آن حائز اهمیت است، تحمل وزن صندلی در طول روز است، که البته صندلی‌های مدیریتی با توجه به ابعاد و جثه بزرگی که دارند قادر خواهند بود تا وزن سنگین‌تری را نسبت به سایر صندلی‌های اداری تحمل کنند.
پیش از انتخاب و خرید، عرض، ارتفاع و عمق صندلی را حتما با فضایی که در اختیار دارید بسنجید.

 

صندلی مدیریتی و آپشن‌های لوکس و متعدد آن

 

همان طور که در چندین سطر ابتدایی اشاره شد، صندلی مدیریتی در قیاس با سایر صندلی‌های معمولی از تنظیمات و آپشن‌های بیشتری برخوردار هستند که شما با توجه به بودجه، نیاز و سلیقه خود می‌توانید دایره بزرگی از انتخاب را پیش روی خود ببینید.
از آپشن‌های لوکسی که بر روی صندلی‌های مدیریت ارائه می‌شود می‌توان به تنوع در بخش طراحی و جنس به کار رفته در پایه و چرخ صندلی، انواع دستگیره‌های طراحی شده و تعداد پیچ تنظیم و جک صندلی اشاره داشت.
ضد زنگ بودن پایه‌های صندلی، روان بودن حرکت چرخ‌ها و مکانیزم صندلی از دیگر آپشن‌هایی است که در صورت حساسیت بیشتر شما در انتخاب صندلی می‌توان به آن توجه کرد.

 

صندلی مدیریتی غیر استاندارد چیست ؟

 

اگر در انتخاب صندلی مدیریتی دقت نداشته باشید و به سراغ صندلی‌های اداری و یا چرخ‌دار معمولی بروید، به طور حتم دچار مشکلاتی خواهید شد که در این قسمت از مقاله به صورت خلاصه به آن می‌پردازیم.
از آن جایی که صندلی‌های مدیریتی سایز بزرگی دارند، نقاط بیشتری از بدن را تحت پوشش قرار می‌دهند و حتی در مدل‌هایی از این نوع صندلی برای وضعیت گردن نیز تکیه گاهی مناسب تعبیه شده است که در زمان استراحت و یا زمان انجام کار نیز گردن و مهره‌های ستون فقرات در وضعیت ایده‌آلی قرار گیرند.
شایان ذکر است که در برخی از مدل‌ها نیز تنظیماتی برای حالت استراحت در نظر گرفته شده است که در جریان یک روز کاری و پس از گذراندن ساعات پرمشغله روز، می‌توانید صدنلی خود را روی حالت استراحت تنظیم کنید و به لطف این حالت تعبیه شده، اندکی از خستگی خود را به در کنید.
ذکر این نکته الزامی است که باتوجه به حجم کاری بالای مدیران و میزان ساعات زیادی که بر روی صندلی خود به هنگام کار و برگزاری جلسات می‌نشینند، یک صندلی معمولی جوابگو نیاز یک مدیر نیست.


گارانتی صندلی مدیریتی

 

حتما توصیه می‌کنیم که با توجه به حجم استفاده از این صندلی و انجام سرویس‌های مربوط به صندلی که در آینده با آن مواجه خواهید شد در انتخاب شرکت سازنده و تعداد ماه‌های ضمانت داده شده جهت گارانتی صندلی و جک مخصوص آن حتما توجه فرمایید.

 

صندلی مدیریتی ارگونومیک چیست؟


ارگونومیک در واقع یک علم مهندسی محسوب میشود. به وسیله این علم میتوان ابزارها و وسایلی را طراحی کرد که توانایی حفظ سلامت فیزیکی بدن انسان را داشته باشند.
به صورت معمول شغل مدیران و کارمندان یک شرکت ایجاب میکند که آنها برای مدت زمان طولانی بر روی صندلی بنشینند. به همین دلیل ممکن است با گذشت زمان سلامت فیزیکی بدن و ستون فقرات این افراد به خطر بیفتد. در این زمان است که علم ارگونومیک خود را نشان میدهد و با ساخت یک صندلی اداری مناسب مانع از به خطر افتادن سلامت کارمندان و مدیران میشود. لذا بهتر است در هنگام خرید صندلی اداری و مدیریتی به ارگونومیک بودن آن توجه شود. 

ویژگی صندلی مدیریتی ارگونومیک

از مهمترین ویژگیهای یک صندلی ارگونومیک مدیریتی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ارتفاع: ارتفاع صندلی ارگونومیک مدیریتی به وسیله اهرم تنظیم بادی به راحتی قابل تنظیم است. به صورت تقریبی ارتفاع مناسب برای اکثر افراد 40.50 تا 53.34 سانتیمتر بالاتر از سطح اتاق است.

  • تکیه گاه صندلی: پهنای تکیهگاه صندلی ارگونومیک 30 تا 48 سانتی متر است و به همین دلیل به صورت کامل ستون فقرات را پوشش میدهد.
  • عرض و قعر صندلی: صندلی ارگونومیک از پهنا و قعر (از جلو تا قسمت پشت صندلی) مناسب برخوردار است. قعر این نوع صندلی دارای یک گودی استاندارد 43 تا 50 سانتیمتری قابل تنظیم است.
  • اجزای تشکیل دهنده صندلی: صندلی ارگونومیک در قسمت نشیمن و تکیهگاه از یک تشک مناسب برخوردار است. به همین دلیل میتوان برای مدت زمان طولانی بر روی آن نشست.
CafeSeo بازدید : 27 چهارشنبه 06 اسفند 1399 نظرات (0)

برای بسیاری از کارفرمایان این سوال پیش می آید که از کدام روش برای ساخت و ساز  استفاده کنند. امروزه ساخت و ساز در دو روش  سازه بتنی و فلزی رایج است. اغلب اوقات در ساخت و سازها از سازه های بتنی استفاده می کنند اما در ادامه این مقاله سعی داریم شما را با ویژگی های سازه های فلزی آشنا کنیم و مزایای آن در مقایسه با سازه بتنی را برای شما بیان کنیم تا بتوانید بهترین روش را برای ساخت و ساز انتخاب کنید.

با توجه به توسعه و گسترش ساخت و ساز ها در شهرها و صنعتی و حرفه ای شدن سازه ها، می بایست روش های ساخت و ساز سنتی را با روش های مدرن جایگزین کنیم. سازه های فلزی به دلیل مقاومت ساختمان و وزن سبک تر سازه و مدت زمان ساخت کمتر یکی از بهترین گزینه ها برای ساخت و ساز محسوب می شوند.

اسکلت فلزی متشکل از  فولاد، تیر و ستون است که از مقاومت بالایی برخوردار است . فولاد مصالح اصلی و بنیادی به کار رفته در این سازه می باشد که به جهت مزایای زیاد فولاد از قبیل مقاومت بالا ، جوش پذیری ، همگن بودن ، شکل پذیری و انعطاف پذیری و ارتجاعی بودن که باعث شده در اسکلت فلزی ساختمان استفاده شود و امروزه از پراهمیت ترین مصالح در صنعت ساخت و ساز به شمار می رود . این سبک از ساخت و ساز باعث می شود که وزن ساختمان کمتر باشد و همچنین در برابر فشار و ضربه و عوامل مخرب دیگر استحکام بیشتری داشته باشد و همچنین دارای تعادل نسبی بهتری باشد.

 

ساخت و ساز با اسکلت فلزی

امروزه با رشد و توسعه ی شهر ها و پیشرفت در روش های ساخت و ساز، روش های مدرن ساخت سازه ها جایگزین روش های سنتی شده اند. سازه های فلزی که مبنای ساخت یک بنا می باشند می توانند ساختمان را ایمن کرده و در برابر حوادث طبیعی مقاوم سازند.

 

ساخت و ساز با اسکلت فلزی

 

اسکلت فلزی چیست؟

اگر گشت و گذاری در سطح شهر داشته و به ساختمان های در حال ساخت نگاه کرده باشید، حتما نظرتان به اسکلت های فلزی ساختمان ها جلب شده است. اسکلت فلزی ساختمان ها که به صورت افقی و عمودی در ابتدای ساخت بنا برپا می شوند، پیکره اصلی ساختمان ها را تشکیل می دهند.

اسکلت فلزی که با نام های سازه فلزی و یا اسکلت فولادی نیز شناخته می شود به مجموعه ‌ای از قسمت های ساخته ‌شده از جنس ورق های فلزی و یا فولاد گفته می‌شود که با اتصالات محکم به یکدیگر متصل می شوند.

تاریخچه استفاده از اسکلت فلزی

استفاده از اسکلت های فلزی در سازه ها تاریخچه ای طولانی دارد. در ابتدا از چدن در ساخت این اسکلت ها استفاده می شد. رفته رفته چدن جای خود را به آهن کم کربن یا همان چکش خوار داد. اما به مرور زمان استفاده از فولاد در ساخت اسکلت های فلزی جایگزین دیگر مصالح شد، تا جایی که امروزه به این سازه، اسکلت فولادی نیز گفته می شود.

بهترین نوع اتصالات برای اسکلت فلزی پیچ و مهره می باشد و حتی در برخی از کشور های اروپایی اجازه استفاده از اتصالات جوش دار را نمی دهند، چرا که اتصالات جوش دار مقاومت سازه را پایین آورده و سازه از استحکام کمتری برخوردار است.

اسکلت فلزی تجاری – شهرک صنعتی چهار دانگه

مراحل اجرای اسکلت فلزی ساختمان

اولین مراحله در اجرای اسکلت فلزی ساختمان خاکبرداری است و بعد از آن قبل از شروع به ساخت باید زمین مورد ارزیابی و آزمایش قرار بگیرد تا مشخص شود که آیا تحمل وزن ساختمان را دارد یا نه. اگر مقاومت فشاری خاک مورد تایید قرار گرفت به پی سازی ساختمان پرداخته می شود. بعد از آن با ملات سیمان و سنگ سطح را تراز می کنند و از بتن مگر استفاده می شود تا سطحی مناسب برای شروع آرماتوربندی تهیه شود. بتن سطحی یکنواخت با جدا کردن سطح زمین از پی آن به وجود می آورد. بعد از کار آرماتوربند آغاز می شود و بعد از قالب بندی آرماتورهای بولت در محل تعیین شده قرار می گیرند تا صفحه ستون بتواند به آن ها متصل شود. بعد از انجام این مراحل اولیه بتن ریزی آغاز می شود. بتن ریزی از مراحل مهم کار است که باید نکات زیادی در انجام آن رعایت شود. ساخت ستون و نصب تیرها و نصب بادبند از مراحل بعدی اجرای اسکلت فلزی ساختمان است.

با برش ستون و پروفیل های آن سپس مونتاژ ستون ها، برش ورق های ستون و مونتاژ ورق ها روی ستون، ساخت نشیمن تیرها، مونتاژ تیرها بر روی ستون ها مراحل ساخت ستون ها انجام می شود. ستون های آماده شده را توسط جرثقیل در مکان مورد نظر قرار می گیرند و بعد از اینکه جوشکاری ستون ها به پایان رسید سایر نبشی ها و صفحات به پایه ستون ها و صفحه آن جوش داده می شوند. نصب تیرها یکی از مراحل اجرای اسکلت فلزی ساختمان است که برای مقاومت بالاتر از طرح لانه زنبوری برای آن استفاده می شود. نصب بادبند نیز یکی از مراحل مهم کار می باشد که برای افزایش مقاومت ساختمان در برابر نیروی زلزله و باد شدید و سایر موارد خطر آفرین بالاتر رود. ابتدا پروفیل مناسبی انتخاب می شود و بادبند را از یک سر ستون به ستون دیگر نصب می کنند و با جوشکاری از هر دوطرف مهار می شود و این کار برای طرف دیگر نیز انجام شده و در نهایت به صورت ضربدری در می آید و محل برخورد ضربدرها نیز توسط صفحه مهار می شود.

اشکال مختلف بادبند در اسکلت فلزی

بادبند ها انواع گوناگونی دارند که برای مقابله با یک نیروی خارجی مورد استفاده قرار  میگیرند . بابند ها باید در هر 4 طرف ساختمان گذاشته شده تا تقارن لازم ایجاد شود.همانطور که قبلا ذکر کردیم مهار بندها تاثیر فوق العاده ای در حفظ بنا به هنگام زلزله و بادهای شدید و.. دارند. استفاده از تیراهن و میلگرد برای مقاومت ساختمان بسیار موثر بود  اما باز هم کافی نبود به همین علت از بادبند ها یا مهار بند ها استفاده کردند. بنا براین در کشوری همانند ایران که زلزله خیز است استفاده از آن میتواند تا حد زیادی از خسارات جانی و فیزیکی جلوگیری کند.

انواع بادبند

ـ بادبند ضربدری

ـ بادبند V شکل شامل Vشکل باز و بسته است

ـ بادبند 8 شکل شامل 8 شکل باز و بسته است

– بادبند به شکل k

مزایای بادبند

انعطاف بالای بادبندها برای جوابگویی به مقاومت و سختی مناسب است.

به علت سهولت در طراحی ، نیاز به نیروی متخصص نیست.

بادبند ضربدری سبب کاهش جابه جایی میشود.

قیمت بادبند های فولادی بسیار مناسب است.

بادبندهای فولادی جاگیر نیستند.

بادبند

 

ضریب ایمنی بالا اسکلت فلزی

این سازه دارای مزایای بسیاری می باشد که باعث می شود ضریب ایمنی سازه فلزی بالا باشد. از جمله این مزایا عبارتند از :

کاهش چشمگیر وزن ساختمان ، حجم فونداسیون پایین ، در همه مراحل انجام عملیات می توان سازه را مورد تست و بازرسی قرار داد ، بدون از بین رفتن مصالح و تخریب سازه می توان اصلاح و رفع عیب کرد و همچنین امکان انجام عملیات در شرایط مطلوب کارخانه و در نتیجه دقت و کیفیت بالا در ساخت اسکلت فلزی.

 

 

خصوصیات اسکلت فلزی

 

خصوصیات اسکلت فلزی که ضریب ایمنی اسکلت فلزی را بالا می برد به شرح زیر است :

 

مقاومت متعادل مصالح :

فولاد که شاکله اصلی اسکلت فلزی است از مقاومت بالایی برخوردار بوده که در برابر فشار و کشش و همچنین در برابر برش دارای مقاومت خوبی است . در مواقعی که تحت فشار و کشش قرار بگیرد به راحتی قابل تعویض بوده و مقاطع به خوبی عکس العمل نشان می دهند. اما بتن هنگامی که تحت فشار قرار بگیرد و یا در هنگام برش مقاومت کمی دارد. پس سازه هایی که در برابر نیروی کششی مسلح نشده باشند به راحتی تخریب می شوند.

ماندگاری و دوام بالا :

یکی از خصوصیات مهمی که فولاد دارد دوام و مقاومت آن است . اگر در ساخت و نگهداری ساختمان های اسکلت فلزی موارد ایمنی رعایت شود برای سالهای طولانی از آن ها استفاده کرد.

حجم کم فضای اشغال شده :

ساختمان های ساخته شده با اسکلت فلزی از حجم فونداسیون کمتری برخوردارند و ابعاد و ارتفاع تیرها و ستون های ساختمان فلزی بسیار کمتر از ابعاد و اندازه های ساختمان های بتنی است . سطح اشغال اسکلت در ساختمان های بتنی بیشتر است.

 

مزایای استفاده از اسکلت فلزی

اسکلت فلزی ساختمان مزایای زیادی دارد، از جمله این موارد مقاومت بالا، مقاومت متعادل مصالح، خواص ارتجاعی، ضریب نیروی لرزه ای، شکل پذیری، خواص یکنواخت، دوام، پیوستگی مصالح، وزن کم، اشغال فضا،امکان مقاوم سازی، شرایط آسان ساخت و نصب، سرعت اجرا، پرت مصالح را می توان نام برد.

فولاد  که در ساخت اسکلت فلزی ساختمان استفاده می شود دارای مقاومت بالا نسبت به وزنش می باشد که این ویژگی می تواند برای ساختمان هایی که روی زمین های سست ساخته می شوند و یا ساختمان هایی که بسیار مرتفع هستند و همچنین سوله هایی که دهانه بزرگی دارند بسیار مناسب است. مقاومت متعادل مصالح نیز باعث می شود که فولاد در برابر فشار و کشش و برش بسیار بالا باشد و در زمانی که وضع بارها تغییر می کنند به خوبی عکس العمل نشان دهند. به دلیل همگن بودن فولاد می توان در محاسبات با اطمینان از خواص ارتجاعی آن استفاده کرد اما در سازه های بتنی ارقام زیاد قابل اعتماد نیستند.

اگر از یکنواختی خواص مصالح اطمینان حاصل شود در نظر گرفتن ضریب اطمینان کمتر می شود که به دلیل ساخت فولاد در کارخانه و تحت نظارت دقیق این خاصیت را خواهد داشت. دوام فولاد به اندازه ای است که اگر از ساختمان نگهداری و مراقبت شود می توان گفت سالیان متمادی قابل استفاده خواهد بود. از مزایای قابل توجه اسکلت فلزی ساختمان وزن کم و همچنین فضای اشغال شده کمتر است. میانگین وزن اسکلت فولادی چیزی حدود 250 تا 390 کیلوگرم بر متر مربع است که در سازه های بتنی این ارقام بیشتر است.

یکی از ویژگی های منحصر به فرد اسکلت فلزی ساختمان امکان مقاوم سازی ساختمان است و در صورتی که اعضای ساختمان ضعیف باشند که در مواقعی مانند تغییر در طراحی و اجرا، تغییر ضوابط اجرایی و یا در صورت محاسبات اشتباه یا قدیمی بودن ساختمان بروز می کند به راحتی می توان قطعات و مصالح جدید را اضافه کرد. سرعت اجرایی یکی از ویژگی های قابل توجه اسکلت فلزی ساختمان است که بسیاری از کارفرمایان به دلیل کاهش زمان ساخت این روش را بر می گزینند. اسکلت فلزی ساختمان که قطعاتش در کارخانه انجام می شود و نصب و اتصال آنها نیز در محل به راحتی قابل انجام است.

اسکلت فلزی در مقایسه با اسکلت بتنی مزایایی دارد که عبارتند از:

 

  • سازه هایی که با اسکلت فلزی ساخته می شوند مقاومت بیشتری نسبت به وزن ساختمان دارند به همین دلیل از چنین سازه هایی در ساختمان های مرتفع و سوله ها و نیز سازه هایی که در زمین های سست بنا می شوند، گزینه مناسب تری می باشد.
  • وزن ساختمان ها با اسکلت های فلزی نسبت به وزن ساختمان ها با اسکلت بتنی کمتر است.
  • اسکلت های فلزی برای سازه های بلند مناسب تر است.
  • قطعات اسکلت های فلزی در کارخانه تهیه می شوند بنابراین هدر رفت و پرتی مصالح در اسکلت فلزی به مراتب کمتر از اسکلت بتنی می باشد.
  • اسکلت فلزی مراحل ساخت و اجرای ساده تری دارد.
  • پیشرفت پروژه در حال ساخت با اسکلت فلزی بسیار سریع تر می باشد.
  • سازه هایی با اسکلت فلزی نسبت به انفجار مقاومت بیشتری دارند.
  • حجم فونداسیون در سازه هایی با اسکلت فلزی کمتر است.
  • نصب و اجرای قطعات اسکلت فلزی به مراتب از اسکلت بتنی سریع تر بوده و در نتیجه زمان کوتاه تری برای اجرای آن طول می کشد.
  • در 2 سازه ی یکسان به لحاظ ابعاد و ارتفاع، ستون های ساختمانی که اسکلت فلزی دارد سطح مرده کمتری نسبت به ساختمانی که با اسکلت بتنی ساخته شده است، دارد. در واقع ستون های سازه های اسکلت فلزی کم حجم تر و کوچک تر هستند.
  • استفاده از اسکلت فلزی سطح زیر بنای سازه را افزایش می دهد.
  • اسکلت فلزی را می توان در هر مرحله ای از کار، بدون از بین رفتن مصالح و یا تخریب، اصلاح نمود.
  • اسکلت فلزی دارای امکان تقویت و یا مقاوم سازی است. به این معنا که چنانچه به علل مختلفی همچون تغییر ضوابط و مققرات و یا محاسبات نادرست و … مقاومت اسکلت پایین باشد، می توان با پیچ و پرچ و یا جوش زدن قطعات جدید به آن، آن را تقویت نمود و یا حتی قسمت های جدیدی را به آن اضافه کرد.
  • در تمامی مراحل انجام عملیات ساخت می توان اسکلت فلزی را بازرسی کرده و تست های غیر مخرب بر روی انجام داد.

 

سالنهای تولید شرکت شامپو پرژک – شهرک صنعتی ایوانکی

 

اسکلت فلزی و انواع ساختمان

ساختمان با اسکلت فلزی:
در ساختمان هایی از جنس فولاد، جهت اتصال قطعات فولادی از پیچ پرچ، جهت ساخت پل و ستون استفاده میشود. این سازه میتواند بارهای سنگین را تحمل کند و به جهت فولادی بودن وانعطاف پذیری بالا میتواند در برابر باد، زلزله و… مقاومت قابل توجهی داشته باشد.
ساختمان با اسکلت بتنی:
ساخت و ساز با اسکلت های بتنی یکی از جدید ترین روش ها محسوب میشود. اسکلت بتنی دارای اجزای افقی و عمودی است که به جز افقی آن “ تیر” و به جز عمودی “ ستون “ نیز گفته میشود. هم چنین جز دیگری وجود دارد که طبقات را از هم جدا میکند که آن را “دال “ مینامند. ستون ها مهم ترین جز محسوب میشوند چرا که وظیفه تحمل بار زنده و مرده بر عهده آنهاست. تیر و دال اگر آسیب ببینند تنها یک طبقه در خطر است در صورتی که آسیب دیدگی ستون کل ساختمان را در معرض خط ریزش قرار میدهد.
ساختمان با اسکلت چوبی:
خانه ها و ساختمان های چوبی امروزه درغرب و حتی اروپا به شدت مورد استقبال قرار گرفته و طرفداران خاص خود را دارند. این نوع ساختمان بسیار سریع به مرحله بهره برداری رسیده و سبک بودن آن نکته قابل توجهی برای افراد خواهد بود. این نوع اسکلت این قابلیت را به شما میدهد که هرنوع نمایی خواستید برای ساختمان خود در نظر بگیرید و از آن لذت ببرید. اما ایراداتی نیز به آن وارد است و سبب میشود در استفاده از آن دچار تردید شد. حریق، طوفان و حتی حمله حشراتی چون موریانه و… مقاومت این نوع ساختمان را پایین می آورد.

 

اسکلت فلزی و انواع ساختمان

 

معایب استفاده از اسکلت فلزی

اسکلت فلزی ساختمان با وجود مزایای بسیاری که دارد دارای ضعف هایی نیز هست که در این مطلب به آن ها اشاره می کنیم.

جوش نامناسب، خوردگی فلزات در برابر عوامل خارجی، ضعف در برابر حرارت و همچنین قطعاتی که تحت فشار قرار بگیرند تمایل به کمانش پیدا می کنند. یکی از ضعف های اسکلت فلزی ساختمان ضعف در دمای بالا و یا هنگام آتش سوزی است. این ضعف می توان گفت مقاومت بالای ساختمان را زیر سوال می برد. در صورتی که در دمای 500 تا 600 درجه سانتی گراد قرار بگیرد مقاومت و ایستایی ساختمان با خطر ریزش مواجه می شود. به دلیل خاصیت خورندگی و فساد در برابر محیط خارجی می توان گفت در صورتی که در معرض عوامل خارجی و جوی قرار بگیرد از مقاومت و همچنین از ابعاد آن کاسته می شود. بنابراین توجه داشته باشید برای نگهداری و محافظت از اسکلت فلزی ساختمان متحمل هزینه هایی می شوید. همانطور که گفتیم اتصال فلزات از دو روش پیچ و مهره یا جوشکاری امکان پذیر است. در صورتی که جوشکاران مهارت کافی نداشته باشند یا از ماشین آلات قدیمی استفاده کنند یا کنترل نشدن دقیق ممکن است جوشکاری با مشکل روبرو شود و مقاومت و استحکام ساختمان را به خطر بیاندازد. یکی از ویژگی های منفی اسکلت فلزی ساختمان هزینه اولیه بالایی است که درابتدای ساخت باید هزینه زیادی برای تامین مسالح ساختمان بپردازید.

اگر چه که هر سازه ای علاوه بر مزایایی که دارد، معایبی نیز دارد اما در هنگام انتخاب نوع سازه بایستی توجه کنید که کدام سازه معایب کمتر و مزایای بیشتری برای شما دارد تا بتوانید بهترین گزینه را انتخاب نمایید.

از جمله معایب استفاده از اسکلت های فلزی نیز می توان موارد زیر را نام برد:

    • مقاومت سازه هایی با اسکلت فلزی در برابر افزایش دما کم است. به این معنا که اسکلت فلزی معمولا چنانچه به دمای 500 تا 600 درجه سانتی گراد برسد تعادل و ایستایی سازه یا ساختمان را تضمین نخواهد کرد.
    • چنانچه جوش زدن اتصالات در اسکلت های فلزی به دلایل مختلفی همچون سهل انگاری جوش کاران و یا حتی کنترل نشدن آن توسط مهندسین ناظر می تواند اتصالات سستی را برای سازه رقم زده و در نتیجه ساختمان استحکام و مقاومت لازم را نداشته باشد.
    • از آن جایی که قطعات مصرفی در اسکلت های فلزی معمولا کوچک و به تعداد زیاد می باشند، با فشار زیاد، تمایل آن ها به کمانش افزایش می یابد.
    • قطعات مصرف شده در سازه های فلزی ممکن است در برابر عوامل خارجی و یا آب و هوا ممکن است دچار خوردگی شده و مقاومت آن پایین بیاید. بنابراین هزینه های محافظت و نگه داری سازه هایی با اسکلت های فلزی بیشتر از سازه هایی با اسکلت بتنی است.
    • از آن جایی که هزینه های مصالح افت و خیز های زیادی دارد، ساخت اسکلت های فلزی نسبتا هزینه بیشتری را نسبت به اسکلت های بتنی برای سازندگان یا مجری طرح در پی خواهد داشت. بنابراین امروزه اغلب افراد تمایل بیشتری به سازه های بتنی دارند.

 

زیبایی اسکلت فلزی اجرایی

به دلیل خصوصیات استحکام و قابلیت انعطاف پذیری و ارتجاعی فولاد ، این سازه ها دارای مزایای بسیاری می باشند. یکی از این مزایا که مورد توجه و استقبال بسیاری از معماران قرار گرفته است زیبایی طبیعی فولاد است . فولاد به شکلی است که معماران و طراحان این سازه ها در هر شکلی از طراحی که بخواهند میزان زیادی از نور طبیعی در داخل ساحتمان داشته باشند و همچنین طاق های طولانی و بدون ستون طراحی کنند. سازه های فلزی در هر طرح و شکلی قابلیت پیاده سازی دارند. در سازه های فلزی قابلیت پیاده سازی انواع گنبدها و اسکلت ها و انواع اسکلت های فضا کار وجود دارد.

در طراحی و ساخت این سازه هر خلاقیت و ابتکاری می توان به خرج داد و همگی قابلیت اجرایی دارند. انواع شبکه های مسطح ترکیبی و انواع گنبدها قابلیت اجرایی دارند.

 

مقایسه قیمت اسکلت فلزی ساختمان و اسکلت بتنی

قبل از اقدام به ساختمان سازی اولین مسئله ای که مورد توجه قرار می گیرد برآورد هزینه هاس ساخت است. از آنجایی که دو روش استفاده از اسکلت فلزی ساختمان و اسکلت بتنی روش های متداول در ساخت هستند پس معمولا مقایسه قیمت ها در این دو روش صورت می گیرد.برآورد مالی و سبک سنگین کردن به منظور استفاده از بهترین روش یکی از اقدامات حرفه ای در ساختمان سازی است. البته باید به این نکته توجه داشته باشید استفاده از روش های ساخت ساختمان طبق نیاز محیطی و قانونی صورت می گیرد و هرگونه مقایسه قیمت اسکلت فلزی ساختمان و اسکلت بتنی به منظور انتخاب یک روش فقط با مقیاس قرار دادن قیمت کار درست و حرفه ای نیست اما اگر بخواهیم برای برآورد هزینه های کلی یک برآورد داشته باشیم می توانیم بگوییم که هزینه نهایی اسکلت بتنی برای ساخت دو ساختمان مشابه حدود 20 درصد از اسکلت فلزی ساختمان بیشتر می باشد. این افزایش هزینه به دلیل استفاده از میلگرد در ساخت ستون هاست که علاوه بر هزینه های بتن باید پرداخته شود. وزن فولادی که به شکل میلگرد در سازه های بتنی استفاده می شود حدود 35 درصد کمتر از کل وزن آهن مصرفی در اسکلت فلزی ساختمان است. علاوه بر هزینه مواد اولیه به زمان اجرا و دستمزد کار و دیگر هزینه ها به قیمت اسکلت بتنی در برابر اسکلت فلزی ساختمان اضافه می شود. اگرچه مقایه قیمت در این دو روش ساخت را مطرح کردیم اما باید بدانید که عوامل بسیاری در قیمت تمام شده اسکلت فلزی ساختمان موثر است.

 

نکات اجرایی مراحل ساخت اسکلت فلزی

قیمت ساخت یک ساختمان با اسکلت فلزی 

این نوعی سازه است که ساختار اصلی آن از جنس فولاد است که برای مقاومت در برابر انواع فشارها استفاده می شود که در این سازه از میخ پرچ ها، پیچ ها و کارهای جوشکاری برای اتصالات استفاده می شود و بسته به نوع این اتصالات، قطعات و کنترل های خاص طراحی شده انجام می شود و در ساختمان های متشکل از قاب های فلزی شامل ستون های عمودی و افقی به شکل مستطیل هستند.

در محاسبات قاب فولادی یا بتنی، شاید اصطلاح هزینه های سری بالا را شنیده باشید و هزینه های سربار شامل هزینه های بالای سربار و هزینه های سربار است که این هزینه ها با جزئیات بیشتر دستمزد کارگران و کارمندان، اجاره زمان پروژه، هزینه های بیمه شخصی، عوارض و یا هزینه های غیرقابل پیش بینی ساخت و ساز را شامل می شود.

علاوه بر همه این ها، باید این نکته را ذکر کنیم که اصرار بر کاهش هزینه های ساخت این سازه با خرید سخت افزار کمتر و یا کاهش میزان حجم بتن ممکن است شما فقط بتوانید هزینه های بسیار کمی را کاهش دهید اما در نهایت یا علت آن است که شما صدمات جبران ناپذیری متحمل شده اید یا در برخی موارد به ساختمان آسیب خواهید رساند که چاره ای جز تخریب سازه نمی ماند.

برای یک تحلیل کلی از هزینه های مربوط به ساخت سازه ، معمولا موارد زیر را به همراه دارید:

  • وزن مقدار آهن مورد نیاز در ساخت و ساز
  • شما به قیمت روز میلگرد نیاز خواهید داشت.
  • دستمزد یا دستمزد کار ماهر و نیمه ماهر
  • هزینه بیمه این افراد است
  • هزینه های کمکی مانند عوارض ، مالیات و هزینه های پیش بینی نشده
  • هزینه های مقدار بتن مورد نیاز به همراه هزینه اجرای آن

سال گذشته در سال 1397 هزینه ساخت یک سازه بتنی منفرد بدون در نظر گرفتن سقف در هر متر مربع معادل 220 هزار تومان بود که البته برای محاسبه دقیق تر باید هزینه های ذکر شده در بالا به این هزینه ها اضافه شود و اما در ساخت و اجرای قاب فولادی برای هر متر مربع باید چیزی در حدود 243 هزار تومان در نظر بگیرید که مجدداً این مبلغ را به علاوه هزینه های اضافی در نظر بگیرید.

برای بسیاری از ساکنان و توسعه دهندگان ساخت و ساز انتخاب قاب فولادی یا سازه بتنی بحثی است که به خصوص در شرایط اقتصادی فعلی تفاوت بین قیمت های فولاد و سازه های بتنی دو برابر مهم شده است و همچنین برخی معتقدند که قیمت اسکلت بتونی فقط پایین به نظر می رسد و با هزینه های جانبی بیشتر از ساخت اسکلت فلزی افزایش می یابد، برخی دیگر معتقدند که هزینه نهایی اسکلت فلزی چندین برابر بیشتر از اسکلت بتنی است و در این قسمت سعی داریم قیمت این دو اسکلت را بررسی و مقایسه کنیم تا بتوانیم انتخاب بهتری برای سازه داشته باشیم.

مزایای ساخت ساختمان با اسکلت فلزی 

صنعت ساخت و ساز یکی از مهم ترین صنایع کشور است و با پیشرفت علم و فناوری و اهمیت روزافزون آن شاهد نظارت بیشتر و بیشتری بر طراحی و اجرای سازه های مختلف هستیم و هرچه سرمایه گذاری و نظارت بیشتر بر این صنعت انجام شود شاهد رشد و رونق بیشتری خواهیم بود بنابراین همانطور که می دانید بنیادی ترین قسمت هر سازه اسکلت فلزی آن است پس همیشه به آن توجه ویژه ای می شود و ساختار ساختمان باید از دوام و مقاومت کافی برخوردار باشد تا در برابر عوامل و فشارهای مختلف بایستد و از ایمنی ساختمان اطمینان حاصل کند.

در حال حاضر ساختمان های کشور از دو طریق ساخته می شوند: قاب فولادی و قاب بتنی. انتخاب هر یک از این دو روش به عوامل مختلفی از جمله منطقه آب و هوایی، بودجه، شرایط و کیفیت ساخت و ساز، مسائل فنی ساختاری و … مربوط می شود و تشخیص آن بر عهده مهندسین مجرب است. مهندسان و کارفرمایان با بررسی عوامل مختلف نوع اسکلت ساختمان را تعیین می کنند که در این قسمت از سازنده اسکلت فلزی، به معرفی و بررسی معایب و مزایای سازه فولادی ساختمان می پردازیم.

از سازه های فلزی از گذشته های دور تا امروز در ساختمان ها استفاده شده است و مقاومت بالای آن در برابر عوامل مختلف باعث شده است این نوع اسکلت در بیشتر سازه ها و ساختمان ها قابل مشاهده باشد و قاب فلزی همانطور که از نام آن پیداست با استفاده از بادوام ترین مواد، فولاد ساخته شده است در تاریخچه این روش ساخت و ساز بسیار طولانی است و در ابتدا این سازه ها از چدن ساخته شده بودند اما با گذشت زمان چدن جای خود را به آهن چسبناک داد و امروزه فقط در ساخت این سازه از فولاد استفاده می شود از این رو این روزها به قاب فولادی نیز قاب فولادی گفته می شود.

علت محبوبیت ساخت ساختمان با اسکلت فلزی 

اولین مزیت فولاد که مورد علاقه مهندسان عمران است این است که خاصیت نرم از خود به همراه دارد و.پ با این حال در طراحی سازه های فلزی، سعی می کنیم وارد حوزه پلاستیک نشویم؛ اما انعطاف پذیری فولاد قبل از پارگی یک ویژگی بسیار مثبت است و یک سقف را تصور کنید که از مواد شکننده ساخته شده باشد و در هنگام فروپاشی و علائم آن کاملا علامتی ندارد البته اگر نشانه هایی از تغییر شکل و خراب شدن وجود داشته باشد کاربران شانس فرار خواهند داشت اما فولاد قبل از خراب شدن ساختمان، سیگنال های هشدار دهنده را فراهم می کند، بنابراین باعث می شود این فاجعه بار باشد و به مردم فرصت فرار از زیر سقف را بدهد که اساساً تغییر شکل یافته است.

فولاد یکی از موادی است که می تواند به صورت انبوه تولید شود و قطعات فلزی را می توان در خارج از محل ساخت کارخانه تولید کرد و سپس در سایت مونتاژ کرد که این باعث صرفه جویی در وقت و افزایش بهره وری در روند کلی ساخت و ساز می شود.

دوام سازه های قاب فولادی یکی از مواردی است که کاربران را راضی می کند و ساخت اسکلت فلزی می توانند در مقابل نیروهای خارجی مانند زلزله، باد و طوفان مقاومت کنند و یک سازه فولادی به خوبی نگهداری شده می تواند سال ها ماندگار شود.

 

طراحی و ساخت انواع سوله و اسکلت فلزی در آرمان سوله

گروه صنعتی آرمان سوله با سابقه 45 ساله به طور فعال در زمینه ساخت و نصب اسکلت فلزی در عرصه صنعت مشغول به کار است.این مجموعه صنعتی در تلاش است تا در با صداقت محوری و سلامت و کیفیت کار در جهت رضایت مشتری قدم مثبتی بردارد. گروه صنعتی آرمان سوله مشتری مداری و مدیریت کیفیت را در اولویت خود قرار داده است و با هدف ساخت انواع اسکلت های فلزی و سوله در کاربری های مختلف سعی در خدمت به سرمایه گذاران دارد.

CafeSeo بازدید : 22 چهارشنبه 06 اسفند 1399 نظرات (0)

 سبک سازی سوله

سازه های فلزی با سطوح شیب دار که مطابق با محاسبات فنی ویژه در اشکال مختلف تولید می شوند و همچنین در انبارها بسته به نوع کاربرد ابعاد مختلفی دارند که از این سازه ها برای پوشش دهانه های بزرگ، ساختمان های صنعتی و کشاورزی مانند کارخانه ها، انبارها، آشیانه ها، تعمیرگاه ها، سالن های بدنسازی، پارکینگ ها، مرغداری ها، مزارع دامداری، مغازه ها و … استفاده می شود نکته مهم مقرون به صرفه بودن  سوله سبک است که شما باید در مورد نوع کاربرد و ابعاد آن بسیار مراقب باشید.

انواع سوله از نظر طرح 

اغلب برای ساخت آشیانه های صنعتی و سالن های صنعتی از قسمت هایی با ابعاد متغیر استفاده می شود که وزن و ابعاد این قطعات با توجه به نوع استفاده هر واحد صنعتی تغییر می کند و مهم ترین فاکتورهای تاثیرگذار بر وزن سالن های صنعتی عبارتند از: ساخت ریخته از نظر سرعت باد و حداکثر بارش برف، ارتفاع ستون ها و باز شدن سالن  در صورت لزوم ساخت جرثقیل های سقفی کارایی از خود نشان می دهند.

سبک سازی سوله-آرمان سوله

سایبان یک ساختمان فولادی پیش ساخته است که بیشترین کاربرد را در سرتاسر جهان دارد و در بیش از 90٪ انبارها، استادیوم ها، صنایع، سالن های تولید دام و طیور و … مورد استفاده قرار می گیرد که بر اساس ابعاد افتتاح و ارتفاع، طول و ظرفیت تحمل استفاده می شود که باران های برفی و باد در منطقه در طی طراحی به طرق مختلف تغییر می کنند که در این خصوص مهم ترین اصل برای انجام هرگونه دستورالعمل اقتصادی، شناخت واقعی از ابعاد ذکر شده و پیش بینی عناصر موردنیاز است. کاملا بدیهی است که حتی بهترین محاسبات بدون نیاز به کنترل کیفی جوش، زنگ زدگی، روکش علمی یا موقعیت یابی صحیح قطعات و استفاده از پیچ و اتصالات استاندارد دیگر، از راندمان و قدرت لازم برخوردار نخواهند بود.

لازم به ذکر است که کلیه قطعات تولید شده توسط این شرکت با استفاده از سال ها تجربه و نظارت مداوم، جوشکاری قوس زیر آب اتوماتیک و استفاده از مواد کاملا استاندارد تهیه شده است که صاحب مشاغل در هر زمان می تواند از آن دیدن کند و تاکنون توسط ده ها نفر مورد تایید قرار گرفته است.

 

مراحل سبک سازی یک سوله 

سایبان سبک سازی سوله می تواند در همه موارد استفاده شود و یکی از کاربردهای سایبان های صنعتی سبک، سوله مرغ داری ها است که ساخت مرغداری سبک به دلیل ضرب ارگانیسم های موجود در آن با ساختمان های دیگر سوله های صنعتی متفاوت است زیرا این ارگانیسم به هوای تازه و سلامتی احتیاج دارد.

این سازه ها در کارخانه ساخته شده و سپس به محل پروژه منتقل شده و در آنجا نصب می شوند و همچنین این کار باعث تسریع در کار ها خواهد شد و شما با مشکلات ساخت و ساز در سایت پروژه روبرو نخواهید شد.

سبک سازی سوله-آرمان سوله

بهترین زمان برای انجام سبک سازی سوله 

سایبان های سبک وزن کمی دارند و این تفاوت وزن به دلیل استفاده کمتر از آهن در این سازه است که ضمن صرفه جویی در قیمت سوله خواهید دید که سوله سازی در کمترین زمان ممکن نصب می شود و قطعات نورپرداخت کارخانه سبک سازی سوله می کنند و سپس آن را به محل پروژه منتقل می کنند و با استفاده از پیچ و مهره برای رفع سریع این قسمت ها را به هم وصل می کنند.

با استفاده از فن اوری های مدرن در تعیین و استاندارد کردن وزن سازه ها، BADIES تلاش می کند بهترین خدمات را در زمینه روشنایی ساخت و ساز به شما ارائه دهد واین روش برای کاهش وزن نهایی سازه، با استفاده از تکنیک های جدید ساخت و ساز، مواد جدید و بهبود روش های اجرایی است.

علاوه بر صرفه جویی در هزینه، زمان و انرژی، کاهش وزن سازه باعث کاهش خسارت های ناشی از بلایای طبیعی مانند زلزله می شود و خسارات ناشی از وزن زیاد ساختمان را کاهش می دهد.

برای سبک تر شدن سازه های ساختمان، از مواد سبک باید در ساخت و اجرای ساختمان استفاده شود. حال سوال اینجاست که مواد سبک چیست؟ مواد سبک وزن موادی هستند که وزن کمتری نسبت به سایر مواد مشابه دارند و استفاده از آنها در ساختمان باعث کاهش وزن ساختمان می شود و روشنایی ساختمان مقاومت آن را در برابر بلایای طبیعی مانند زلزله افزایش می دهد.

سایبان های نوری دارای ساختارهای لوله ایی هستند که وزن کمتری نسبت به سایر سازه های مشابه دارند، بنابراین اصطلاح نور ریخته شده برای این سازه ها استفاده می شود و سقف این نوع سازه فلزی با توجه به محاسبات ویژه با شیب طراحی شده است.

ساختارهای لوله ‌ای از پیش ساخته، فوق سبک، در محل، کار را بسیار سریع انجام دادند و همچنین این ویژگی باعث شده است که سازنده سبک سازی سوله بتواند سازه ساختمان را در کارگاه خود آماده کند و درگیر مشکلات ساخت و ساز کارفرما نشود.

سبک سازی سوله-آرمان سوله

 مشخصات ظاهری سوله های سبک 

همانطور که می دانید امروز با افزایش هزینه های ساخت و ساز سایر ساختمان های بزرگ بتنی توسط سازه های فلزی سبک جایگزین شده اند که در گذشته از انبارهای سنگین استفاده می شد اما این انبارها علاوه بر گران بودن و سنگین بودن برای ساخت و نصب نیز زمان زیادی را صرف کردند و با پیشرفت تکنیک های سبک سوله سازی ها امروزه برای بسیاری از اهداف مورد استفاده قرار می گیرند و این انبارها به دلیل مزایای فراوان جایگزین انبارهای سنگین شده اند به علاوه، زمان کمتری در ساخت و نصب آن صرف شده و مقرون به صرفه خواهد بود و کارگاه های مختلف در این زمینه با باتجربه و تیم مجرب خود قادر به ساخت و نصب انواع سبک سازی سوله ها خواهند بود.

سوله های سبک از وزن کم و امکانات بیشتری به همراه دارند،  بنابراین در هر شرایطی می توان به راحتی از آن ها استفاده کرد و سایبان های نور بر اساس فن اوری های رعد و برق ساخته شده اند که در واقع به جای تولید سوله سنگین از سازندگان سوله اکنون به دنبال فناوری هایی برای ساختن سوله از نوع سبک هستند.

CafeSeo بازدید : 50 چهارشنبه 06 اسفند 1399 نظرات (0)

سوله و اسکلت فلزی

سوله و اسکلت فلزی جزو سازه های بکار رفته در ساخت کارخانجات، مراکز صنعتی و تولیدی و کارگاههای بزرگ است. این سازه های مهندسی با توجه به کاربرد گسترده آن در صنعت و ویژگیهای خاص آنها بطور وسیع مورد استفاده قرار می گیرند. از آنجائیکه ساخت سوله یا اسکلت فلزی در ابعاد وسیع و صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد لذا ساخت آن در کارخانجات مربوطه و اجرا و پیاده سازی توسط کارشناسان مجرب و با تجربه سوله و اسکلت فلزی الزامی است. استفاده از مصالح و ورقهای فولادی استاندارد و با کیفیت و اتصال اصولی تیرها و اسکلت بندی صحیح بسیار اهمیت دارد. بطور کلی در ساخت انواع سوله و یا اسکلت فلزی قرارداد ساخت و نگهداری سوله یا اسکلت فلزی مابین کارفرما و پیمانکار منعقد گردیده و تمام موارد و تضامین لازم جهت جلوگیری از شکایات سوله و اسکلت فلزی در آن درج می گردد. طرفین قرارداد ملزم به اجرای تعهدات خود طبق مفاد قرارداد بوده و در صورت بروز اختلاف، مرجع حل اختلاف معرفی شده در قرارداد در مورد شکایات و اختلافات سوله یا اسکلت فلزی قضاوت خواهد کرد.

 

مقاوم سازی سوله-آرمان سوله

قرارداد ساخت سوله و اسکلت فلزی

قرارداد ساخت سوله و اسکلت فلزی جهت جلوگیری از بروز اختلافات و مشکلات مابین طرفین قرارداد منعقد گردیده و طرفین ملزم به اجرای آن هستند. در مفاد قرارداد تمامی موارد لازم از جمله مشخصات کامل طرفین قرارداد، موضوع قرارداد شامل کلیه جزئیات ساخت سوله و اسکلت فلزی، مشخصات و محاسبات فنی کلیه قطعات مورد استفاده در ساخت، زمان ساخت و تحویل طبق برنامه زمانبندی، ضمانت حسن انجام کار که از سوی پیمانکار به کارفرما ارائه می گردد، مبلغ قرارداد و شرایط پرداخت و تسویه حساب، دوره ضمانت ساخت سوله و اسکلت فلزی و قطعات مورد استفاده، معرفی دستگاه نظارت بر اجرای پروژه، تعیین مرجع حل اختلاف در صورت شکایات اسکلت فلزی و سوله، شرایط فسخ قرارداد، نحوه پرداخت مالیات و کسورات قانونی، نشانی طرفین قرارداد و نقشه ها و ضمائم اجرایی که به قرارداد پیوست می گردد ذکر گردیده و طرفین قرارداد با تائید و امضای آن ملزم به رعایت مفاد آن هستند.

 

فونداسیون سوله - آرمان سوله

کارشناسی سوله و اسکلت فلزی

کارشناسی سوله و اسکلت فلزی توسط کارشناسان مجرب سوله و اسکلت فلزی در صورت وجود شکایات سوله قابل پیگیری و بررسی است. چنانچه پس از اتمام پروژه کارفرما نسبت به اجرای اسکلت فلزی نارضایتی داشته باشد در صورت وجود شکایات اسکلت فلزی می تواند تقاضای کارشناسی اسکلت فلزی نماید. کارشناسان مجرب و با تجربه سوله یا اسکلت فلزی نسبت به بررسی موضوع اقدام نموده و مراتب توسط مرجع حل اختلاف تعیین شده در مفاد قرارداد و یا مرجع حل اختلاف مورد قبول طرفین قابل بررسی و پیگیری است. در قرارداد ساخت سوله و اسکلت فلزی باید تمامی موارد حقوقی و نحوه اجرای پروژه و تسویه حساب آنرا پیش بینی و نسبت به ارائه تضامین لازم از طرف پیمانکار و تضمین اجرای پروژه را منظور نماید. با این حال در صورت وجود شکایات سوله و شکایات اسکلت فلزی کارفرما می تواند تقاضای کارشناس سوله و یا کارشناسی اسکلت فلزی نماید. جهت حل اختلافات سوله و اسکلت فلزی طبق مفاد قرارداد مرجع حل اختلاف تعیین شده نسبت به بررسی موضوع و رفع مشکل اقدام خواهد نمود.

CafeSeo بازدید : 39 چهارشنبه 06 اسفند 1399 نظرات (0)

کمپوست خانگی چیست؟

کمپوست خانگی : کمپوست، یک روش باروری طبیعی است که در نتیجه تجزیه انواع زباله های آلی بدست می آید. فرایند تولید خاک کمپوست به نظر دشوار و چالش برانگیز است ، اما در واقع یک فرایند بسیار ساده و کاربردی دارد. کمپوست یکی از کاربردی‌‌ترین و آسان‌‌ترین روش های استفاده از ضایعات مواد غذایی در خانه است! در این مقاله نکاتی ساده و کاربردی برای تهیه کمپوست در خانه ارایه خواهیم داد.

 

چگونه کمپوست خانگی تهیه کنیم؟

کمپوست با تجزیه ضایعات مواد غذایی انجام می شود. برای این کار زباله‌ها باید با هوا مخلوط ‌شوند. می توانید با تهیه یک سطل زباله شروع کنید. سوراخ هایی را در سطل ایجاد کنید. این سوراخ ها به هوا اجازه ورود می دهند و باعث می‌شوند زباله ها به راحتی پوسیده شوند.

برای تهیه کمپوست از مواد غذایی سبز و قهوه‌ای استفاده می شود. کمپوست سبز حاوی مواد غنی ازت است. این کمپوست باید حاوی یک سوم مواد سبز غنی ازت و دو سوم مواد قهوه‌ای غنی از کربن باشد. مقداری آب نیز باید اضافه شود تا روند پوسیدگی تسریع شود . برای فرآیند کمپوست ، از مواد اولیه قهوه‌ای به مقدار کم شروع کرده و اضافه می‌شود. این روند تا زمان پر شدن ظرف ادامه می یابد. برای تسریع روند پوسیدگی می‌توان آب اضافه کرد، اما این مخلوط نباید خیلی مرطوب باشد اگر خیلی مرطوب شود می توانید مقداری زباله قهوه‌ای به آن اضافه کنید.

 

 

کمپوست خانگی-ورمینوپلاس

 

انواع کمپوست خانگی و مقایسه هر یک

روش های مختلفی برای تهیه خاک کمپوست وجود دارد. روش صحیح به نیازها  و میزان بودجه‌ای که می توانید برای این کار اختصاص دهید بستگی دارد .در واقعیت ، ما می توانیم در مورد سه روش استاندارد تهیه کمپوست صحبت کنیم.

  • کمپوست سرد
  • کمپوست داغ
  • کمپوست کرم

کمپوست سرد ساده‌‌ترین روش است و اگر فضای شما محدود باشد، روش مناسبی خواهد بود. این روش، بیش‌تر از سایر روش‌ها زمان می برد. این زمان می تواند از ۶ ماه تا ۲ سال باشد. در این روش، مواد آلی روی هم قرار می‌گیرند و هیچ فرآیند اضافی اعمال نمی‌شود.  از آنجا که این روش مستعد بوی بد است یک راهکار برای مقابله با این مشکل وجود دارد و آن این است که قسمت بالای کمپوست همیشه با ماده‌ای مانند خاک اره، کاه و برگ‌های خشک پوشیده شود.

کمپوست کرم برای مناطق بزرگ‌تر مناسب است. نتایج در دوره‌های کوتاه مدت بین ۲ هفته تا ۱ ماه بدست می‌آیند. این روش خطرناک‌‌تر است و نیاز به افراد با تجربه دارد. همانطور که از نامش پیداست، کمپوست کرم توسط کرم‌ها انجام می‌شود. کرم‌ها از مواد زائد آلی تغذیه می‌کنند و فضولات آن‌ها به کود غنی تبدیل می‌شود.

 

مراحل تولید کمپوست خانگی

کود آلی که به آن کمپوست نیز گفته می شود ، تبدیل مواد زائد آلی بی فایده به کود است . اگر با کارهای زمینی سر و کار دارید، گیاهان ، سبزیجات و میوه های شما به لطف این روش کمپوست سازی ، بسیار کارآمد‌‌تر رشد می کنند. در ادامه درباره نحوه تهیه کود ارگانیک ، و اینکه از چه موادی می توانید در تهیه کمپوست استفاده کنید  و از چه موادی نمی تواند استفاده کنید،  برای شما تحقیق کرده‌ایم.

 

 

کمپوست خانگی-ورمینوپلاس

 

 

موادی که می توانند در تولید کمپوست استفاده شوند:

  • ضایعات میوه (مواد سبز)
  • ضایعات سبزیجات (مواد سبز)
  • پوسته تخم مرغ (مواد سبز)
  • ضایعات چای و دانه های قهوه (مواد سبز)
  • برگهای خشک (مواد قهوه ای)
  • غلاف آجیل (مواد قهوه ای)
  • کاه (مواد قهوه ای)
  • شاخه و پوست (مواد قهوه ای)

موادی که باید هنگام کمپوست از آنها اجتناب کنید:

  • غذاهای حیوانی
  • غذاهای چرب
  • مدفوع سگ و گربه
  • محصولات بسته بندی شده
  • پلاستیک
  • گیاهان پوسیده

 

خواص کمپوست خانگی بر روی خاک

خاک کمپوست تأثیر مفیدی روی خاک دارد. هم محصولات کشاورزی و هم کاشت و پرورش گل می تواند در خاک کمپوست انجام شود . کمپوست باعث افزایش مواد مغذی تولید شده در اثر غنی سازی خاک با مواد معدنی می شود.

 

مزایای خاک کمپوست خانگی

  • ساختار خاک کمپوست را بهبود می بخشد
  • باعث تحریک رشد گیاه می شود
  • باعث افزایش نشاط در خاک می شود
  • از فرشایش جلوگیری می کند
  • استفاده بهتر از کودهای معدنی را ممکن می کند
  • از نظر بهداشتی هیچ ضروری ندارد
  • استفاده و کاربرد آن بسیار آسان است

خاک‌هایی که از نظر هوموس فقیر هستند، با اضافه کردن خاک کمپوست بهبود می یابند. در چنین خاکی، گیاه به خوبی رشد می کند و طبیعت و چشم انداز تخریب شده توسط منبع هوموس بهبود می یابد.

 

کاربرد خاک کمپوست خانگی

خاک کمپوست برای غنی سازی و تنظیم ساختار در کشاورزی یا پرورش گل استفاده می شود همچنین توانایی خاک برای تنفس بهتر، کارکرد بهتر و احتباس آب را افزایش می دهد. در عین حال ، این اطمینان را حاصل می کند که ضایعات سبزیجات و برخی حیوانات بازیافت می شوند و دیگر “زباله” نیستند.

 

سطل کمپوست خانگی

سطل‌های آماده  خاک کمپوست را می توان در بازار برای کسانی که می خواهند در خانه یا باغ کمپوست مقیاس کوچک درست کنند، پیدا کنید. بعضی از این ها، دستگاهی برای مخلوط کردن کمپوست نیز دارند که تبدیل باقیمانده مواد غذایی به کود را به روشی آسان و بدون بو و بدون امکان پذیر می کند و با تنظیم فاکتورهایی مانند اکسیژن ، رطوبت و گرما روند تولید کود را تسریع می کند. باقیمانده مواد غذایی به درون آن ریخته می شود و کود ظرف چن روز آماده می شود.

 

 

کمپوست خانگی-ورمینوپلاس

 

 

فروش دستگاه کمپوست خانگی

اگر توانایی مالی خوبی دارید می‌توانید با خرید دستگاه کمپوست خانگی، کود کمپوست تولید کنید و در حفظ سرمایه‌های ملی نقش بسزایی داشته باشید. دستگاه کمپوست خانگی در ظرفیت خانگی و صنعتی توانایی تولید چن کیلو کود در روز را دارد‌ .بنابراین علاوه بر استفاده توسط خانوار،  شهرک‌های مسکونی نیز می‌توانند از آن استفاده کنند.

میزان قیمت دستگاه کمپوست خانگی با افزایش ظرفیت دستگاه رابطه مستقیم دارد. کوچک‌ترین دستگاه کمپوست خانگی قیمتی حدود ۱۲۰ میلیون ریال دارد. قطعا برای خرید دستگاه کمپوست خانگی مبلغ بسیار بالایی است اما این به یاد داشته باشید که شما این مبلغ را فقط برای محو و نابود کردن زباله‌تر خرج نمی‌کنید بلکه می‌توانید از کود تولید شده برای باغچه و باغ خود بهره ببرید همچنین می‌توانید با فروش کودهای تولید شده در فضای مجازی یا حضوری کسب درآمد کنید.

 

قیمت کمپوست خانگی

فرایند تولید ورمی کمپوست علاوه بر جلوگیری از خروج پسماند خانگی، باعث ایجاد محیطی سالم می شود. این کود با قیمت مناسب در بیشتر مراکز عرضه نهاده‌های کشاورزی به فروش می‌رسد.

 

خرید کمپوست خانگی

برای خرید کمپوست خانگی توجه به استانداردها در تولید از ضروریات می‌باشد. در خرید کمپوست خانگی باید به نکاتی مانند بی‌بو و سبک بودن، داشتن ویتامین ب ۱۲، بهبود ساختمان خاک، حضور عناصر ماکرو و میکرو و افزایش عملکرد محصول توجه داشت. این محصول در اغلب فروشگاه‌ها به فروش می‌رسد.

 

گروه تولیدی ورمینو با سالها تلاش در زمینه تولید ورمی کمپوست و کرم خاکی نژاد آیزنیا فتیدا و تولید محصول با کیفیت آماده همکاری باگلخانه داران، کشاورزان و سایر تولید کنندگان محصولات جانبى و صادر کنندگان محترم می باشد.

CafeSeo بازدید : 21 چهارشنبه 06 اسفند 1399 نظرات (0)

کود کمپوست چیست؟

کود کمپوست‌،‌ از مواد آلی تجزیه شده گیاهی است.‌ خاک کمپوست در باغبانی و کشاورزی مورد استفاده قرار می‌گیرد‌.‌ خاک کمپوست در مزارع ارگانیکی که استفاده از کودهای سنتزی در آن‌ها مجاز نیست از اهمیت بسیاری برخوردار است‌.‌ کمپوست ساختار خاک را بهبود می‌بخشد‌،‌ طیف وسیعی از عناصر غذایی را برای گیاهان فراهم می‌کند و میکروب‌های مفیدی را به خاک اضافه می‌کند‌.

 

انواع کود کمپوست

  • کمپوست حاصل از پسماند تَر شهری(بقایای مواد غذایی و سبزیجات) Municipal solid waste compost
  • کمپوست سبز Green waste compost: خاک کمپوست سبز از مواد پسماند باغبانی تولید می‌شود‌.‌ پسماندهایی که حاصل از هرس گیاهان در فضای سبز و پارک‌ها وجود دارند‌،‌ توسط میکروارگانیسم‌ها تجزیه و تخمیر‌،‌ و در نهایت تبدیل به کود کمپوست سبز می‌شوند‌.
  • ورمی کمپوست Vermi Compost: خاک کمپوست ورمی توسط کرم خاکی از پسماندهای شهری‌،‌ گیاهی و… ساخته می‌شود‌.
  • کمپوست قارچ خوراکی Mushroom Compost: جهت ایجاد بستر کشت و تأمین‌کننده مواد غذایی قارچ دکمه‌ای‌،‌ کود اسب مواد اولیه کود کمپوست قارچ خوراکی است‌.

 

 

کود کمپوست-ورمینوپلاس

 

 

مقایسه انواع کود کمپوست

در بین کودهای آلی‌،‌ ورمی کمپوست اقتصادی ترین خاک کمپوست برای تولید نیتروژن است‌.‌ کاربرد مواد پسماند آلی از جمله کودهای دامی‌،‌ لجن فاضلاب ها‌،‌ کمپوست زباله شهری و مانند آن در خاک‌،‌ بهترین روش برای نگهداری ماده آلی خاک‌،‌ بهسازی خاک فرسوده و تامین عناصر غذایی مورد نیاز گیاهان است‌.

در مورد اثرات مفید ورمی کمپوست می‌توان به بهتر شدن پایداری خاکدانه‌های ک کمپوست و کاهش خطر فرسایش اشاره کرد‌.‌ همچنین کود کمپوست می‌تواند موجب افزایش تخلخل خاک و ظرفیت نگهداری آب در خاک کمپوست شود و از تغییر اسیدیته خاک جلوگیری کرده و باعث رهاسازی عناصر غذایی مورد نیاز گیاه شود‌.‌ کودهای شیمیایی از عوامل اصلی حفظ حاصلخیزی خاک به شمار می‌روند ولی کاربرد اصلی آن‌ها در کنار عملیات مدیریتی نامناسب باعث شده که مقدار ماده آلی خاک‌،‌ به شدت کاهش پیدا کند و این امر بر ویژگی‌های فیزیکی‌،‌ شیمیایی و بیولوژیکی خاک تاثیر گذاشته و خطر فرسودگی کودهای شیمیایی را افزایش می‌دهد‌.‌ با مصرف۲۰ تن کودکمپوست ورمی در هکتار‌،‌ عملکرد کشت به میزان ۱۵ درصد افزایش می‌یابد‌.

 

کاربرد کود کمپوست

کمپوست سرشار از مواد مغذی است‌.‌ به عنوان مثال در باغ‌ها‌،‌ محوطه‌سازی‌،‌ باغبانی‌،‌ کشاورزی شهری و کشاورزی ارگانیک استفاده می‌شود‌.‌ این کمپوست به خودی خود از بسیاری جهات‌ به عنوان تهویه‌کننده خاک‌،‌ کود‌،‌ افزودن هوموس حیاتی یا اسیدهای هیومیک است‌.

 

سه ویژگی کود کمپوست

خاک کمپوست همچنین به عنوان کود طبیعی برای خاک مفید است‌.‌ و برای کنترل فرسایش‌،‌ احیای زمین و جویبارها و ساخت تالاب به عنوان پوشش دفن زباله بسیار مفید و قابل استفاده است‌.

کود کمپوست برای گلدان

ورمی کمپوست را همچون دیگر کود ها‌،‌ در حدود ۲۰ الی ۵۰ درصد با خاک گلدان مخلوط کرده و در گلدان‌های خانگی بکار ببرید‌.‌ البته در صورت استفاده بیش‌تر از خاک کمپوست ورمی نیز مشکلی به وجود نخواهد آمد‌.

قیمت کود کمپوست شده

کودکمپوست فله به دلیل حذف هزینه‌های بسته بندی قیمت مناسب‌تری نسبت به کمپوست بسته‌بندی شده دارد‌.

 

 

قیمت کود کمپوست-ورمینوپلاس

 

شرایط خرید کود کمپوست

باتوجه به میزان استفاده‌،‌ مکان و محصول خود می‌توانید کود‌های کمپوست مورد نیاز را از بازار تهیه کنید‌.‌ امروزه حتی در آپارتمان هم از کودکمپوست ورمی استفاده می‌شود و لازم نیست نگران کرم‌های گلدان خود باشید!

 

عوامل تاثیرگذار بر قیمت خاک کمپوست

اقتصاد کودکمپوست سازی طیف وسیعی از مشاغل را در بر می‌گیرد‌.‌ شرکت‌های پردازش زباله‌ای وجود دارند که با شروع روش‌های جدید استفاده ازخاک کمپوست‌،‌ قراردادهای مربوط به شهر‌،‌ استادیوم یا تجارت را به عهده می‌گیرند‌.‌ روشن است که در کمپوست سازی مواد زائد مواد غذایی و جایی برای رشد بیواسیدها لازم است و عواملی مانند میزان بارش‌،‌ تقاضای بازار و کشت کشاورزان در سال‌،‌ بر روی قیمت ورمی کمپوست تاثیر می‌گذارد‌.

کود کمپوست قارچ

کود کمپوست قارچ واسطه‌ای برای رشد گیاهان است که حاصل فرآیند رشد قارچ‌ها است‌.‌ کودکمپوست قارچ از مواد کشاورزی و زراعی مانند یونجه‌،‌ کاه‌،‌ بستر طیور‌،‌ کنجاله پنبه دانه و سنگ گچ تولید می‌شود‌.‌ کودکمپوست قارچ‌،‌ همیشه باید مطابق با شیوه‌های کشاورزی مورد استفاده قرار گیرد‌.‌ همچنین کمپوست قارچ بایستی با یک مدیریت صحیح غذایی و طرح حفاظت از خاک‌،‌ اجرا شود‌.

کودکمپوست قارچ دارای مواد آلی بسیار زیادی است که محتوای این کود را تبدیل به یک ماده بسیار مفید برای ترمیم‌،‌ بهبود و تکامل خاک می‌سازد‌.‌ به طور معمول خاک کمپوست قارچ از‌ کود پایداری که پوسیدگی خوبی داشته ساخته می‌شود‌.‌ امروزه کمپوست قارچ با استفاده از کمپوست کاه ساخته می‌شود‌.‌ کمپوست قارچ اغلب شامل گچ بوده و بطور طبیعی دارای خاصیت قلیایی است‌.‌ هنگام خاک استفاده از کودکمپوست قارچ‌،‌ به یاد داشته باشید که در حد اعتدال از قطعات گچ استفاده کنید‌.

 

مشخصات کود کمپوست

مشخصات خاک کمپوست پارامترهای مختلفی را برای کنترل کیفیت نشان می‌دهد‌.‌ در مواد ورودی‌،‌ فرآیند‌ کمپوست و محصول نهایی کنترل می‌شود‌.‌ این سه کنترل کیفیت اطمینان حاصل می‌کند که کمپوست‌های نهایی از کیفیت بسیار بالایی برخوردار هستند یا خیر‌.‌ و به کارخانه‌هایی که مشخصات آن را دارند‌،‌ برچسب کیفیت اعطا می‌شود‌.

 

خرید کود کمپوست

شما می‌توانید از گل فروشی‌ها و سایت‌های اینترنتی زیادی انواع کود‌های متنوع کمپوست شده و با کیفیت را برای زمیین‌های کشاورزی گلخانه و حتی گلدان‌های آپارتمان خود تهیه کنید

 

نحوه استفاده کود کمپوست

روش‌های مختلفی برای استفاده از خاک کمپوست شده‌ی شما وجود دارد‌.‌ می‌توانید کمپوست را روی آن بپاشید یا آن را در گل و سبزیجات خود مخلوط کنید‌،‌ کمپوست را به آرامی در بستر درختان بچرخانید‌،‌ آن را با خاک گلدان مخلوط کنید تا گیاهان داخل خانه احیا شود و یا آن را به عنوان یک اصلاح کننده خاک در بالای چمنزار پخش کنید تا به خاک قوت دهد‌.

 

طرز تهیه کود کمپوست

توده خاک کمپوست خود را روی زمین خالی شروع کنید‌.‌ این کار اجازه می‌دهد تا کرم‌ها و موجودات مفید دیگر هوادهی کمپوست را انجام دهند و به قسمت زیرین باغ شما منتقل شوند‌.

ابتدا شاخه‌ها یا نی را به عمق چند اینچ در خاک بگذارید‌.‌ این به زهکشی و‌ هوادهی‌ کمک می‌کند‌.‌ مواد کمپوست را به صورت لایه‌ای و متناوب مرطوب و خشک اضافه کنید‌.‌ مواد مرطوب ضایعات غذا‌،‌ کیسه‌های چای‌،‌ جلبک دریایی و‌‌. ‌. ‌.‌ مواد خشک مثل کاه‌،‌ برگ‌،‌ گلوله‌های خاک اره و خاکستر چوب‌.‌ اگر خاکستر چوب دارید‌،‌ در لایه‌های نازک بپاشید‌،‌ در غیر این صورت آن‌ها به هم می‌پیوندند و تجزیه آن‌ها کند می‌شود‌.

کود‌،‌ کود سبز (شبدر‌،‌ گندم سیاه‌،‌ علف گندم‌،‌ تکه‌های چمن) یا هر منبع نیتروژن اضافه کنید‌.

این مواد کمپوست را فعال کرده و روند کار را تسریع می‌کنند‌.‌ کمپوست را مرطوب نگه دارید‌.‌ هرچند وقت یکبار‌ آبیاری کنید یا بگذارید باران کار را انجام دهد‌.‌ با هر چیزی که دارید چوب‌،‌ ورق‌های پلاستیکی‌،‌ ضایعات را بپوشانید‌.‌ پوشش به حفظ رطوبت و گرما‌،‌ دو ماده ضروری برای کمپوست کمک می‌کند‌.‌ پوشش همچنین مانع از آبیاری زیاد کمپوست در اثر باران جلوگیری می‌کند‌.‌ کمپوست باید مرطوب باشد‌،‌ اما خیس نشده و خوش بو نباشد‌.‌ هم زدن هر چند هفته یک بار سریع با یک چوب خیزران یا بیل الزامی است و این توده را هوادهی می‌کند‌.‌ در صورت تهیه مواد درشت مانند کاه‌،‌ می‌توانید از این مرحله صرف نظر کنید‌.‌ هنگامی که خاک کمپوست خود را ایجاد کردید‌،‌ مواد جدید را با مخلوط کردن آن‌ها اضافه کنید‌،‌ نه اینکه آن‌ها را به صورت لایه لایه اضافه کنید‌.‌ مخلوط کردن‌،‌ یا چرخاندن کودکمپوست‌،‌ کلید هوادهی مواد کمپوست و سرعت بخشیدن به روند کار است‌.‌

 

 

کودکمپوست-ورمینوپلاس

 

 

کود کمپوست

همان طور که گفته شد یک کود طبیعی است که در نتیجه هضم انواع زباله‌های آلی بدست می‌آید. کودکمپوست نسبت به کودهای شیمیایی از مزایایی بیش‌تری برخوردار است و از عالی‌ترین کودها برای مصارف کشاورزی و گل و گیاه می‌باشد. کودکمپوست در کشاورزی باعث مقاومت گیاه به سرما، گرما و محرک‌های محیطی می‌شود. همچنین کودکمپوست باعث کاهش مصرف آب در کشاورزی می‌شود. تقریبا هر ماده‌ای برای ساخت کودکمپوست مناسب است. قیمت کود کمپوست به دلیل تهیه آسان بسیار ارزان است. کودکمپوست به نسبت معین و مناسبی از مواد قهوه‌ای رنگ یا مواد سبز رنگ نیاز دارد. مواد قهوه‌ای رنگ شامل برگ‌های خشک، کاه و خورده‌های چرب هستند و مواد سبز رنگ شامل علف‌های کوتاه شده و ته مانده غذای آشپزخانه هستند. ترکیب این مواد و تغییر نسبت آن‌ها در سرعت تجزیه تغییراتی ایجاد می‌کند. در تهیه کودکمپوست نسبت مواد قهوه‌ای باید ۲۵ برابر مواد سبز باشد. از چوب درختانی مانند گردو، برگ‌های اکالیپتوس و کلا گیاهانی که مقداری سم در خود ترشح می‌کنند نمی‌توان برای تهیه کودکمپوست استفاده کرد. چون زمان بسیار زیادی برای این کار نیاز است. برای تهیه کودکمپوست بهتر است از علف‌های کوتاه شده که سریع تجزیه می‌شوند استفاده کرد. زایدات آشپزخانه مانند پوست میوه‌ها‌ گزینه مناسبی برای تهیه کود و کاهش قیمت کود کمپوست هستند در صورتی که از تکه‌های گوشت و غذاهای چرب و همچنین مدفوع سگ و گربه نمی‌توان کودکمپوست تهیه کرد.

 

انواع کود کمپوست و قیمت کودکمپوست

همان طور که گفته شد کودکمپوست به دو صورت تولید می‌شود:

کمپوست حاصل از پسماند تَر شهری: مانند بقایای سبزیجات و مواد غذایی و زیاله‌های شهری

کمپوست سبز: از تجریه و تخمیر پسماندهای باغبانی و پسماندهای حاصل از هرس گیاهان در فضای سبز و پارک‌ها توسط میکروارگانیسم‌ها.

کود ورمی کمپوست به دو صورت بسته بندی و فله‌ای به فروش می‌رسد. قیمت کود کمپوست با قیمت فله‌ای برای یک کیلو ۷۰۰ تومان و قیمت کودکمپوست‌ بسته بندی شده هر کیلو ۹۵۰ تومان به فروش می‌رسد.

 

عوامل تاثیر گذار در قیمت کودکمپوست

قیمت کود کمپوست به نوع و وزن کود بستگی دارد هر چه کیفیت کود و وزن کود بیش‌تر باشد به همان میزان قیمت کودکمپوست بیش‌تر می‌شود. علاوه بر نوع و وزن عوامل دیگری مثل میزان رسیدگی کود بر قیمت کود کمپوست تاثیرگذار است به این صورت که هر چقدر کود رسیده‌تر باشد قیمت آن بیشتر است. بهتر است کود ورمی کمپوست به صورت فله‌ای خریداری شود اما برای گلفروشی‌ها بهتر است به صورت بسته‌بندی یک یا سه کیلوگرم خریده شود.

 

 

کود کمپوست-ورمینوپلاس

 

 

نحوه خرید کودکمپوست

کودکمپوست کود طبیعی و مفید است که از مواد آلی تولید می‌شود کودکمپوست دارای میکروارگانیسم‌هایی جهت سالم نگه داشتن خاک می‌باشد. مقدار مصرف کودکمپوست به سن و چثه گیاه، نوع گیاه و نوع خاک بستگی دارد. که همین امر بر روی قیمت کود کمپوست نیز تاثیر می‌گذارد.‌ افراد می‌توانند با کمک مختصصان این بخش، کود مورد نیاز برای گیاهان خود را خریداری کنند. هنگام خرید کودکمپوست باید به نوع بسته بندی کود و طریقه مصرف کود دقت زیادی شود.

 

گروه تولیدی ورمینو با سالها تلاش در زمینه تولید ورمی کمپوست و کرم خاکی نژاد آیزنیا فتیدا و تولید محصول با کیفیت آماده همکاری باگلخانه داران، کشاورزان و سایر تولید کنندگان محصولات جانبى و صادر کنندگان محترم می باشد.

CafeSeo بازدید : 28 چهارشنبه 06 اسفند 1399 نظرات (0)

لوله‌های گالوانیزه لوله‌های فولادی هستند که برای جلوگیری از خوردگی و زنگ زدگی در پوشش محافظ روی، فرو رفته‌اند. لوله کشی گالوانیزه معمولاً در خانه‌های ساخته شده قبل از سال 1960 نصب‌ می‌شد. هنگامی که اختراع شد، این نوع لوله جایگزینی لوله‌های سرب برای خطوط آبرسانی بود. امروزه، اما، می‌دانید که ده‌ها سال قرار گرفتن آهن در معرض آب، باعث خوردگی و زنگ‌زدگی لوله‌ می‌شود. لوله گالوانیزه با یک لایه روی پوشش داده شده است. روی مانعی در برابر خوردگی ایجاد‌ می‌کند تا لوله در معرض عناصر محیطی خارج قرار گیرد. مانع محافظتی در برابر آسیب رسیدن به رطوبت داخلی به همان اندازه موثر است.

هنگام نصب، لوله‌های گالوانیزه به نظر‌ می‌رسد شبیه رنگ نیکل است. اما با افزایش سن، لوله گالوانیزه بسته به محیط اطراف ممکن است بسیار کدر، سبک یا تیره به نظر برسد. ما همچنین خانه‌هایی را دیده ایم که در آنها لوله‌های آب رنگ آمیزی شده‌اند، بنابراین تشخیص آن در نگاه اول دشوار است.

 

انواع لوله گالوانیزه

 

  • لوله‌های فولادی گالوانیزه
  • لوله‌های آهنی گالوانیزه

 

مقایسه دو مدل لوله گالوانیزه

 

فولادی: گاهی این نوع لوله‌ها برای تخلیه فاضلاب لوازم بهداشتی کوچک به کار برده‌ می‌شود ولی مورد استفاده اصلی آنها برای تهویه است. جنس این لوله‌ها از فولاد نرمی است که در ساختن آن ورق فولاد را با فشار داخل قالب عبور داده درز آن را جوش‌ می‌دهند و سپس آن‌ها را جهت افزایش مقاومت در برابر اسیدها و زنگ‌زدگی‌ها در یک وان آبکاری روی اندود گالوانیزه‌ می‌کنند. این نوع لوله‌ها نسبت به نوع آهنی در برابر اسیدها مقاومت کم‌تری دارند و کلیه اسیدهایی که برای چدن مضر هستند فولاد گالوانیزه را هم خراب‌ می‌کنند .

آهنی: جنس این لوله‌ها از آهن سفید نورد شده است که درز آن توسط دستگاه‌های درز جوش بهم جوش داده‌ می‌شود و سپس لوله را در فلز روی مذاب فرو‌ می‌برند. به همین علت آن‌ها را لوله‌های با درز نیز‌ می‌گویند. این نوع لوله‌ها از رنگ تیره و خاکستریشان شناخته‌ می‌شوند. و عموماً به دو صورت سبک و متوسط تولید‌ می‌شوند.

کلیه لوله‌های‌ گالوانیزه فولادی و آهنی در شاخه‌های ۶ متری و دو سر دنده با قطر اینچ تا ۸ اینچ تولید‌ می‌‌شوند. قطر این لوله‌ها معمولاً‌ قطر اسمی است که بزرگ‌تر از قطر داخلی و کوچک‌تر از قطر خارجی است. همچنین در بازار لوله‌ها را بر اساس نمره‌ می‌شناسند. لوله‌‌های گالوانیزه نیز به وسیله دنده پیچی به یکدیگر وصل و توسط مواد مناسب آب‌بندی‌ می‌شوند.

 

لوله گالوانیزه-تابان پارس

 

کاربرد لوله گالوانیزه

 

لوله گالوانیزه به دلیل داشتن اجزای ضد زنگ زدگی، در مصارف فضای باز و داخلی مورد استفاده قرار‌ می‌گیرد. پوشش روی، روند خوردگی را کند‌ می‌کند و‌ می‌تواند لوله را برای دهه‌ها (در محیط مناسب) دوام دهد. این امر آن را برای کاربردهای دریایی و حمل و نقل آب سرد و گرم به طور یکسان ایده آل‌ می‌کند. لوله گالوانیزه برای هر نوع کار مناسب نیست. استفاده از لوله گالوانیزه با خطوط گاز معایبی دارد و معمولاً در کاربردهای زیرزمینی استفاده نمی‌شود. طول عمر لوله‌های گالوانیزه، مقرون به صرفه بودن و نگهداری کم است. آن‌ها‌ می‌توانند با یک چشم آموزش دیده بازرسی شوند و به راحتی جمع‌ می‌شوند. برای تمام نیازهای لوله کشی گالوانیزه خود، یک حرفه ای را انتخاب کنید که تجربه مورد نیاز شما را داشته باشد.

 

نکات کلیدی هنگام خرید لوله گالوانیزه

 

  • مقاومت در برابر خوردگی
  • شکل پذیری
  • آسان برای استفاده
  • در برابر فشارهای شدید آب مقاومت کند

 

توضیح مختصر لوله‌های گالوانیزه سرد و گرم

 

گرم :

 

فلز مذاب با یک ماتریس آهن واکنش داده و یک لایه آلیاژ تولید‌ می‌کند، در نتیجه لایه و لایه آبکاری را ترکیب‌ می‌کند. گالوانیزه گرم‌ می‌باشد که ابتدا لوله فولادی را ترشی بزنید، به منظور از بین بردن اکسید آهن روی سطح لوله فولادی، پس از ترشی، آن را با محلول آبی کلرید آمونیوم یا کلرید روی یا یک محلول آبی مخلوط کلرید آمونیوم و کلرید روی، و سپس تغذیه‌ می‌شود.

گالوانیزه گرم‌ می‌تواند از مزایای آبکاری یکنواخت، چسبندگی قوی و عمر طولانی برخوردار باشد. بیش‌تر فرآیندهای شمالی از نوارهای گالوانیزه برای سیم پیچ مستقیم روی استفاده‌ می‌کنند.

 

سرد :

 

گالوانیزه سرد، الکتروگالوانیزه است. مقدار گالوانیزه بسیار کم است، فقط 10-50 گرم در متر مربع است و مقاومت در برابر خوردگی آن بسیار بدتر از لوله‌های گالوانیزه گرم است. تولیدکنندگان منظم لوله‌های گالوانیزه، به منظور اطمینان از کیفیت، بیشتر از الکترو گالوانیزه (آبکاری سرد) استفاده نمی‌کنند. فقط شرکت‌های کوچک با تجهیزات کوچک و تجهیزات قدیمی از فولاد گالوانیزه استفاده‌ می‌کنند، البته قیمت آن‌ها نسبتاً ارزان تر است. در خانه‌های تازه ساخت، استفاده از لوله‌های فولادی گالوانیزه سرد به عنوان لوله‌های آبرسانی ممنوع است.

 

لوله گالوانیزه-تابان پارس

 

نتیجه‌گیری

لوله گالوانیزه که در ابعاد و سایز‌های مختلف تولید و عرضه می‌شود،امکان ساخت آن در سایز دلخواه مشتری نیز وجود دارد.اما از آنجایی که شرکت‌ها برای ساخت لوله گالوانیزه با سایز سفارشی مشتری هزینه بیش‌تری دریافت می‌کنند. بهتر است از سایز آماده مشابه با سایز دلخواه استفاده شود. سایز لوله گالوانیزه باتوجه به ضخامت ان قابل تغییر است. در ساخت لوله ضخامت دیواره باعث کم شدن قطر داخلی می‌شود. هر یک از روش‌های پوشش دادن لوله‌های فولادی مزایا و محدودیت‌های متفاوتی را دارا هستند. عواملی همچون خواص فیزیکی سیال، دما، میزان فشار و خواص محیطی از مواردی هستند که باید در انتخاب نوع لوله به آن‌ها توجه داشت و همین امر باعث شده است که لوله گالوانیزه نسبت به سایر لوله‌ها از مزایای بیش‌تری برخوردار باشد.

شرکت تابان پارس با بهره گیری از توانایی و تجربیات مدیران ارشد خود و با بکار گیری فوق هوشمند ترین تجهیزات مهندسی در راستای طراحی ، تولید و اجرای پروژه های برق صنعتی و ساختمانی فعالیت خود را آغاز نموده است.

CafeSeo بازدید : 19 چهارشنبه 06 اسفند 1399 نظرات (0)

لوله پی ‌وی ‌سی یا پلیکا یکی از پرفروش‌‌ترین‌‌ ‌‌لوله‌های فاضلابی است که بیش‌تر درون ساختمان به منظور انتقال فاضلاب و بعضا آب مورد استفاده قرار می‌گیرد. ماده تشکیل دهنده آن، پلی وینیل کلراید یا پی وی سی نوعی پلاستیک بسیار پرکاربرد است. این ماده در حال حاضر ۵۰ الی ۶۰ درصد در سازه‌های ساختمانی که به دست بشر ساخته‌ می‌‌شود مصرف می‌شود.‌‌ ‌پی وی سی در ساخت لوله برق، لوله فاضلاب، کانال و لوازم نصب کردنی، صفحات گرامافون، پنجره ها، درب منزل، کف سازی و سقف سازی و در شکل نرم برای عایق و پوسته‌های کابل الکتریکی، توپ‌های بازی، لباس‌های کار و … کاربرد دارد. نمک خام و طعام، مواد تشکیل دهنده اصلی پی وی سی هستند که از نفت سیاه، نمک، کلر و ماده اتیلن به دست می‌آید. پی وی سی پلاستیک بسیار مستحکم است که با اضافه کردن روان کننده‌ها قابل انعطاف و نرم می‌شود که در مقابل آب و هوا بسیار مقاوم است.

 

انواع لوله پی وی سی

 

لوله‌ها پی وی سی یا پلیکا به سه دسته مجزا تقسیم می‌شود که هر کدام در شرایط خاص خود و با کاربری‌های متفاوت مورد استفاده قرار می‌گیرند.

  • لوله پی وی سی با تحمل فشاری ضعیف
  • لوله پی وی سی نیمه قوی
  • لوله پی وی سی فشار قوی

 

مقایسه دو مدل لوله پی وی سی

 

تفاوت PVC و UPVC را در زیر برای شما آورده‌ایم.

در نگاه اول شاید بنظر برسد که تفاوت اندکی بین UPVC و PVC وجود دارد، لوله پی وی سی (پلی وینیل کلراید) معمولی است، از لحاظ فیزیکی مقاوم اما سبک وزن است و خاصیت پلاستیکی دارد و انعطاف‌پذیر است.

یو پی وی سی پلی وینیل کلرید غیر پلاستیکی است، در واقع UPVC همان PVC است که غیر پلاستیکی شده است و سخت و محکم شده است و این محصول در ایالات متحده آمریکا UPVC نامیده می‌شود و از سال 1980 در اروپا به PVCU تغییر نام داد. هر دو جزو لوله‌های پلاستیکی هستند و به طور گسترده در ساختمان استفاده می‌شود. فراتر از شباهت‌های سطحی، دو نوع لوله به طور متفاوتی تولید می‌شوند و از این‌رو خواص‌های مختلف و کاربردهای کمی متفاوت در ساخت و ساز و سایر فرایندهای صنعتی دارند‌.‌

 

سه نکته مهم درباره لوله پی وی سی (pvc)‌‌ ‌

 

  • طول عمر مورد انتظار لوله‌های پی وی سی ۵۰ تا ۷۰ سال است.
  • در برابر مواد شیمیایی از مقاومت بالایی برخوردار هستند.
  • دارای وزن سبک هستند و به راحتی در بین سقف کاذب و مکان‌هایی که دسترسی بدان مشکل است نصب می‌شود.

 

قیمت لوله پی وی سی برق در تهران

 

در قیمت لوله پی وی سی برق در تهران را در جدول زیر به صورت تقریبی بیان کرده ایم برای اطلاع دقیق تر از قیمت لوله پی وی سی برق در تهران به وبسایت تابان پارس مراجعه کنید.

ردیف نوع لوله پی وی سی برق قیمت لوله پی وی سی برق در تهران
۱   لوله پی وی سی برق  سایز ۱۳/۵ وزن ۹۰۰ گرمی  هر شاخه ۶ متری ۲۴۰۰۰ ریال
۲  لوله پی وی سی برق  سایز ۱۳/۵ وزن ۱۰۰۰ گرمی هر شاخه ۶ متری ۲۶۵۰۰ ریال
۳  لوله پی وی سی برق  سایز ۱۳/۵ وزن ۱۲۰۰ گرمی  هر شاخه ۶ متری ۲۹۵۰۰ ریال
۴ لوله پی وی سی برق سایز ۱۳/۵ وزن ۱۵۰۰ گرمی  هر شاخه ۶ متری ۴۲۵۰۰ ریال
۵  لوله پی وی سی سمنان سایز ۱۳/۵ با مهر استاندارد و ایزو وزن ۸۰۰ گرمی هر شاخه ۶ متری ۶۵۰۰۰ ریال
۶  لوله پی وی سی سمنان سایز ۱۳/۵ با مهر استاندارد و ایزو وزن ۹۰۰ گرمی هر شاخه ۶ متری ۷۳۰۰۰ ریال
۷  لوله پی وی سی سمنان سایز ۱۳/۵ با مهر استاندارد و ایزو وزن ۱۰۰۰ گرمی هر شاخه ۶ متری ۸۰۰۰۰ ریال
۸  لوله پی وی سی سمنان سایز ۱۶ با مهر استاندارد و ایزو وزن ۱۰۰۰ گرمی هر شاخه ۶ متری ۸۰۰۰۰ ریال
۹  لوله پی وی سی سمنان سایز ۱۶ با مهر استاندارد و ایزو وزن ۱۲۰۰ گرمی هر شاخه ۶ متری ۹۷۰۰۰ ریال

 

 

لوله پی وی سی

 

ویژگی های لوله پی وی سی برق

 

لوله های پی وی سی نوعی لوله همه کاره است که لوله کشی مدرن را انجام داده است. PVC را می توان برای زهکشی ، فاضلاب یا لوله های هواکش استفاده کرد ، اما برای آبرسانی مناسب نیست ، در این حالت از لوله مسی بیشتر استفاده می شود. PVC مخفف پلی وینیل کلراید است که ترکیبی است که برای مقاومت و دوام طراحی شده است. این ماده در برابر مواد خورنده ای موجود در پاک کننده ها و سایر مواد شیمیایی خانگی و همچنین در برابر آب های سخت و نرم مقاوم است. در برابر نشت مقاومت می کند و برق ندارد. به همین دلایل انتخاب لوله کشی مدرن و جایگزینی لوله کشی قدیمی است.همه عوامل در قیمت لوله پی وی سی برق در تهران  تاثیر دارد.

اندازه لوله پی وی سی برق

 

اندازه های مختلف ، طول و قطرهای مختلف پی وی سی وجود دارد. لوله ها به گونه ای طراحی شده اند که درون یکدیگر قرار بگیرند و با سیمان حلال ثابت شوند. لوله های PVC با قطر داخلی آنها اندازه گیری می شوند. کوپلینگ اصطلاحی است که برای توصیف اتصال بین دو قطعه لوله PVC بکار می رود ، به ویژه هنگامی که آنها بدون زاویه به هم وصل شوند. اتصالات می توانند درجه های مختلفی داشته باشند ، به طور معمول آنها ۲۲ ، ۴۵ ، ۶۰ و ۹۰ درجه هستند. پیوند زاویه دار معمولاً آرنج نامیده می شود.

 

لوله پی وی سی

 

نصب لوله پی وی سی برق

 

در هنگام نصب لوله های PVC حتماً از لباس محافظ چشم و ماسک استفاده کنید. با استفاده از اره دستی PVC برش بزنید و سپس از ابزار حاشیه زدایی یا نوک اره استفاده کنید تا لبه های زبر مخصوصاً از داخل لوله جدا شود. لوله ها را در کنار هم قرار دهید تا قبل از استفاده از سیمان حلال از مناسب بودن آنها اطمینان حاصل شود. دقیقاً مشخص کنید که لوله ها به هم وصل می شوند ، به محض اینکه سیمان را بکارید باید سریع عمل کنید.

وسایل جانبی

وسایل جانبی همچنین به شما امکان می دهد اتصالات و آرنج هایی را درون لوله کشی خود ایجاد کنید. به عنوان مثال ، یک اتصالات آرنج می تواند به شما اجازه دهد لوله کشی خود را در حدود ۹۰ سطح تبدیل کنید. شما همچنین می توانید با استفاده از اتصالات سه راهی به چندین لوله بپیوندید. بنابراین ، لامپ ها فقط لوله ها را وصل نمی کنند. علاوه بر این آنها به شما اجازه می دهند لوله کشی خود را از قبل برنامه ریزی کرده و آن را در خانه خود جا دهید.

 

لوله پی وی سی

 

انواع وسایل

هنگام جستجوی وسایل ، باید اصطلاحات اساسی را بدانید. انواع اساسی وسایل اساسی و همچنین اختصارات آنها. دانستن آنها روند خرید شما را ساده تر می کند.

* لغزش – اتصالی بپوشید که قطعاً باید در موقعیت چسبانده شود. ملزومات اساسی معمولی ترین وسایل ساخته شده برای ساختن لوله از داخل لوله است که در جای خود با چسب سیمانی قفل شده است.

* MIPT – مخفف حلقوی لوله آهنی نر. این می تواند یک اتصالات رشته ای با داشتن پایان مرد باشد. اینها برای اتصال به هر مورد PVC با پایان FIPT ساخته شده اند.

* FIPT – اختصار لوله های آهنی زنان. این می تواند یک اتصالات نخی با داشتن پایان زنانه باشد. اینها برای اتصال به هر مورد PVC با پایان MIPT ساخته شده اند.

* SPIG – اختصار Spigot. اینها ابعاد مشابهی دارند زیرا لوله اندازه یکسان است. آنها به جای اینکه این موضوع را مثل یک لغزش بدانند ، قطعه قلاب را قرار داده اند. از آنجا که سیم پیچ ها به دلیل لوله قطر مشابهی دارند ، برای اتصال ۲ با یکدیگر باید از یک لوله PVC ناخوشایند استفاده کنید. برای این نوع اتصالات به چسب احتیاج دارید.

 

لوله پی وی سی

 

نکات خرید لوله پی وی سی برق

هنگام جستجوی وسایل پی وی سی ، ابتدا باید با دقت هر پروژه را سازماندهی کنید. قبل از شروع خرید بدانید چه نوع وسایل مورد نیاز شما نیاز است ، بنابراین دیگر وقت و پول خود را برای خرید وسایل مورد نیاز خود نمی گذرانید. اگر لوله های خود را دارید ، این ممکن است آسان باشد. اگر این کار را نکردید ، سعی کنید تصویری از آنچه باید انجام دهید و انواع لوله هایی را که استفاده می کنید ، در نظر بگیرید تا بتوانید بهترین محصولات را خریداری کنید. همچنین ، تأمین کننده ای را انتخاب کنید که بازده را بپذیرد ، بنابراین در صورت سفارش موارد نادرست ، به محصولاتی که نمی توانید از آنها استفاده کنید ، گره خورده است. با یکی از این نکات ، شما باید این توانایی را داشته باشید که وسایل PVC خود را به راحتی دریافت کنید.

مقاومت لوله پی وی سی برق در برابر خوردگی

خوردگی در لوله ها به دلیل قرار گرفتن در معرض رطوبت آنها یا در اثر واکنش های الکتروشیمیایی ناشی از اسیدها و انواع دیگر مواد ایجاد می شود. PVC بودن غیررساننده برق در برابر خوردگی ناشی از واکنشهای الکتروشیمیایی است. بنابراین لوله های پی وی سی بدون نیاز به پوشش های محافظ نصب می شوند.

لوله پی وی سی

 

مقاومت لوله پی وی سی برق  در برابر حرارت

PVC در برابر هدایت حرارتی مقاوم است و این باعث می شود لوله های ساخته شده از PVC برای کاربردهای مقاومت حرارتی ایده آل باشند. این خاصیت همچنین باعث می شود لوله های PVC برای مصارف عایق مفید باشند. لوله های ساخته شده از PVC به راحتی آتش نمی گیرند و برای برنامه های کاربردی در مناطق در معرض آتش سوزی بی خطر هستند. این لوله ها می توانند درجه حرارت تا ۱۴۰ درجه فارنهایت را تحمل کنند.

مقاومت لوله پی وی سی برق در برابر مواد شیمیایی

این کیفیت لوله های ساخته شده از PVC باعث می شود که آنها در کاربردهای کشاورزی محبوب شوند ، زیرا تحت تأثیر خاک و کود قرار نمی گیرند. به دلیل مقاومت این لوله ها به مواد شیمیایی ، از آنها به عنوان پوشش محافظ برای لوله های فلزی استفاده می شود.

سبک وزن بودن لوله پی وی سی برق

لوله های ساخته شده از PVC از نظر وزن بسیار کم هستند و قابلیت حمل و نصب با سهولت را دارند. علاوه بر این ، حداقل انتظار می رود که این لوله ها باعث ایجاد هر نوع آسیب در حین نصب شوند. نصب کم هزینه دیگر مزیت دیگری است که باعث می شود لوله های PVC برای تعداد زیادی از کاربردها ترجیح داده شود.

 

لوله پی وی سی

لوله پی وی سی

لوله های پی وی سی ساخته شده از مواد پلاستیکی و وینیل ، با دوام ، سختی در برابر صدمات ، ماندگار و ماندگار نیستند و به مرور زمان زنگ نمی زنند ، پوسیدند و نمی پوشند. برای این ویژگی های پر جنب و جوش ، چنین لوله هایی بیشتر در سیستم های آب ، سیم کشی زیرزمینی ، خطوط فاضلاب و مناطق دیگر استفاده می شود. ثابت شده است که این نوع لوله ها برای سیستم های آبیاری مؤثر است و از آن زمان به عنوان یک وسیله مقرون به صرفه و قابل اطمینان برای لوله کشی آب در نظر گرفته شده است. سطح صاف لوله پی وی سی نیز در برابر آلودگی باکتری ها مقاوم است و از این رو بسیاری از شرکت های آب برای سیستم های خود به این لوله ها اعتماد می کنند تا آنها را از آلودگی دور نگه دارند.

کاربرد های لوله پی وی سی

تعدادی لوله پی وی سی به طور گسترده ای برای طیف گسترده ای از برنامه ها استفاده می شود. اینها همچنین یک ماده مناسب برای گلخانه ها ، زمین های بازی کوچک منزل ، مبلمان ، قاب های اسباب بازی استخر ، اسلحه های کف ، لوازم جانبی کامیون های سفارشی یا حتی مجموعه های بزرگ ساختمان برای کودکان است. این لوله ها به دلیل اصلاح کننده ها و تثبیت کننده های ضربه ای ، مواد محبوب در قاب های پنجره و درب هستند. لوله های پی وی سی به انواع مختلفی تقسیم می شوند که عبارتند از:

لوله های آب PVC- لوله های PVC بزرگتر در حمل آب شیرین از تصفیه خانه ها به منازل و مشاغل استفاده می شوند. لوله های PVC کوچکتر در توزیع آب به غرق ها ، دوش ها و سایر وسایل مورد استفاده قرار می گیرند.

نتیجه گیری

لوله پی وی سی به طور رایج نه تنها با مراجع پلیمر بلکه برای همه موادی که پلی وینیل کلراید یک سازنده آن است استفاده می‌شود. پلی وینیل کلراید پلاستیکی با موارد استفاده نامحدود است در شرایط حاضر یکی از ارزشمندترین محصولات صنعت پتروشیمی است. بطور عمومی بیشتر از 50 درصد از پی وی سی ساخت بشر در ساختمان سازی استفاده می‌شود، زیرا پی وی سی ارزان بوده و به سادگی سرهم می‌شود.

CafeSeo بازدید : 29 چهارشنبه 06 اسفند 1399 نظرات (0)

تامین روشنایی در شب و محیط‌های تاریک، از نیازهای ضروری بشر است‌. نیاز یه روشنایی باعث شد تا بشر کم کم از یک منبع روشنایی برای محل زندگی خود استفاده کند‌. رفته رفته تامین روشنایی برای محل زندگی تکامل یافت و استفاده از لامپ و سیستم برق کشی و کلید برق در خانه‌ها به وجود آمد‌.

اما علم هر روز در حال پیشرفت و مدرن شدن است. امروزه کلید لمسی کم کم جایگزین کلید‌های برق سنتی‌ می‌شود‌. کلید‌های لمسی نسل جدید با زیبایی و کارایی فوق العاد‌ای که دارند رواج این نوع کلید با لمس انگشت دست کار‌ می‌کند و جالب است بدانید که عمر بیش‌تری نسبت به کلید‌های برق سنتی که با فشار دست روشن و خاموش می‌شدند دارد‌. زیرا جریان ثابت از آن‌ها عبور‌ می‌کند بنابراین دارای قدرت تفکیک بالا است و هم چنین در تکنولوژی ساخت آن از قطعات مکانیکی استفاده نشده است‌.

 

کلید و پریز لمسی به راحتی می تواند جایگزین کلید و پریزهای قدیمی شود و با توجه به تنوع زیادی که کلیدهای لمسی دارند می توانند به راحتی با دکوراسیون شما هماهنگ شوند. کلیدهای لمسی علاوه بر ظاهری زیبا و مدرن ، کیفیت زندگی شما را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. به همین دلیل استفاده از کلید لمسی یا تاچ یکی از اولین قدم ها برای  تبدیل خانه و اداره شما به خانه و اداره هوشمند می باشد.

کلید و پریز لمسی-7

انواع کلید لمسی

  • کلیدهای لمسی پیزوالکتریک
  • کلیدهای لمسی مقاومتی
  • کلیدهای لمسی خازنی

 

مقایسه دو مدل کلید لمسی

 

پیزو الکتریک: عملکرد این نوع از کلید لمسی بر حسب رفتار سرامیک‌های پیزو الکتریک و حساس به آن‌ها است در واقع سنسور آن‌ها به صورت خود تحریک بوده و در صورت تماس و لمس آن‌ها کلید عمل‌ می‌کند و تغییر وضعیت‌ می‌دهد‌. کلید‌های لمسی پیزو الکترولیک معمولا پشت یک سطح صاف ساخته‌ می‌شود‌. این کلید برق به واسطه پشتیبانی از واسطه‌ها به صورت مجازی، به عنوان محرک نیز عمل‌ می‌کنند که این قابلیت برای کلید‌های برق خازنی و مقاومتی وجود ندارد‌.

خازنی: از مزیت‌های این کلید لمسی کارکردن تنها با یک الکترود است‌. در این کلید ورودی به وسیله شارژر الکتریکی دریافت می‌شود‌. زمانی که کلید به وسیله انگشت انسان لمس‌ می‌شود ظرفیت خازن افزایش‌ می‌یابد زیرا با لمس انگشت خازن کلید شارژ و دشاژ‌ می‌شود تا تغیرات ظرفیت خازن شناسایی شود‌.  این نوع کلید‌ می‌تواند بر روی چوب، شیشه، پلاستیک و‌‌. ‌. ‌. نصب شود‌. یا کلید‌ می‌تواند به عنوان سنسور‌های مجاورتی کوتاه برد استفاده شود‌.

مقاومتی: در این کلید‌ها ورودی به وسیله شارژر الکتریکی دریافت نمی‌شود بلکه این ورودی به وسیله دو الکترود جای گذاری شده در آن کار‌ می‌کند که این دو الکترود به یکدیگر متصل هستند؛ این دو میزان مقاومت بین دو قطعه فلز را کاهش‌ می‌دهند و باعث شروع به کار کردن کلید لمسی مقاومتی‌ می‌شوند‌. این نوع کلید بیش‌تر برای کار‌های تجاری و صنعتی مورد استفاده قرار‌ می‌گیرد و نسبت به کلید‌های خازنی رواج کم‌تری دارد‌. بنابراین هر کدام از انواع کلید لمسی مربوط به کاربری خاصی است و بهتر است قبل از استفاده از هر نوع، اطلاعات کافی درباره کارایی آن‌ها کسب کنید‌.

 

نکات مهم درباره کلید‌های لمسی

برخی از کلید‌های لمسی غیر هوشمند بوده و فقط با لمس انگشتان قابلیت روشن و خاموش کردن برق را دارند. ولی کلید‌های هوشمند علاوه بر آن قابلیت کنترل از راه دور به وسیله ریموت و یا به وسیله اپلیکشن نصب شده بر روی موبایل یا کامپیوتر را دارند‌. جالب است بدانید که کنترل آن‌ها به وسیله اپلیکشین در هر نقطه دنیا امکان‌پذیر است‌. کلید‌های لمسی به گونه طراحی و ساخته شده‌اند که در برابر روشن شدن ناگهانی همه برق‌ها مقاومت داشته باشند و مشکلی برای آن بوجود نیاید‌. در هنگام محاسبات الکتریکی باید استاندارد‌های لازمه به خوبی رعایت شود تا اطمینان و امنیت کافی وجود داشته باشد‌.

 

ساخت کلید لمسی

 

با بستن مدار دو ترانزیستور پشت سر هم و بستن مدار معروف به دارلینگتون‌ می‌توان به سادگی کلید لمسی یا لمسی ساخت‌. کلیدها یا حساسه‌های لمسی‌ می‌توانند به صورت دوقطبی یا تک قطبی طراحی و ساخته شوند‌.

کلید لمسی دو قطبی : این مدار با دنبال هم بستن دو ترانزیستور درست‌ می‌شود‌. به این نوع مداربندی ترانزیستورها مدار دارلینگتون گفته می‌شود. در ساخت مدار کلید لمسی تک قطبی نیز از پشت هم بستن دو ترانزیستور، همان مدار دارلینگتون، استفاده‌ می‌شود‌. دراینجا هم باید برای ترانزیستورهای مدار از انواع دارای ضریب بالای تقویت جریان، مانند آنچه در مدار پیشین معرفی شد، استفاده گردد‌.

 

مدار کلید لمسی

 

در ساخت صفحه مدار کلید لمسی‌، به یک قطعه از جنس ورق فلزی به اندازه ۱ سانتی متر مربع نیاز است‌. می‌توان این قطعه فلز را می‌توان به سادگی و با استفاده از ابزار برش فلز یا با استفاده از روکش‌های فلزی نظیر کاغذ آلومینیوم خم کرده و  صفحه  ساخت. برای تنظیم کردن مدار، آن را به تغذیه متصل کرده و مقاومت را تغییر‌ می‌دهیم‌. اگر رله در وضعیت ابتدایی در حالت فعال باشد، همان کار دوباره انجام‌ می‌شود تا رله غیر فعال شود‌.  

 

کلید و پریز لمسی-6

ویژگی استفاده از کلیدهای لمسی:

 

-جایگزینی با کلیدهای فعلی و سنتی شما با کلیدهای لمسی بدون هیچ گونه تخریب و تغییر

 

-دارای تنوع رنگهای مختلف شامل سفید، مشکی، بژ و رنگهای سفارشی بریا موارد تیراژ بالا

 

-قابلیت نصب آسان در قوطی کلیدهای موجود در بازار و سازگار با سیم کشی سنتی

 

-قابلیت کنترل توسط ریموت و تبلت ، موبایل و اینترنت، پیامک و ……

 

-قابلیت کنترل همزمان هرکلید لمسی با چهار ریموت در آن واحد

 

-سازگاری با ولتاژ ورودی بین 80 تا 240 ولت برای مناطق مختلف به صورت (مستقیم ، متناوب)

 

-کاهش هزینه ها و افزایش زیبایی ظاهری در صورت جایگزین کردن کلیدهای لمسی سه پل و چهارپل با کلیدهای تک پل و دوپل

کلید و پریز لمسی-5

 

مشخصات فنی کلید لمسی:

 

-جریان خروجی هر پل 4 آمپر می باشد.

 

-توان مصرفی کلیدها یک وات می باشد.

 

-محدوده دمای کاری هرکلید هوشمند بین 10- تا 50+ سانتیگراد می باشد.

 

-محدوده ولتاژ دمای کاری هر کلید هوشمند 100 تا 240 ولت متناوب می باشد.

 

-ابعاد پنل کلیدهای هوشمند8.5 /8.5 سانتی متر می باشد.

 

-حداکثر رطوبت مجاز برای کلیدهای لمسی در محل نصب حداکثر 70 درصد می باشد.

فواید کلید و پریز لمسی:

 

 

1- کلید و پریز لمسی علاوه بر شیوه ی لمس مستقیم پل ها می توانند توسط ریموت کنترل و یا در خانه هوشمند، از روی مانیتور لمسی قابل دسترسی باشند.

 

2- هیچ گونه تداخلی در کارکرد مناسب و هماهنگ انواع کلید لمسی های موجود در بازار با طیف گوناگون لامپ های رشته ای، مهتابی، فلورسنتی ، هالوژنی و ال ای دی وجود ندارد.

 

3- نوع دیگری از کلید و پریز لمسی ، کلید های ترموستاتیکی می باشند که قابلیت انتقال دمای محیط به پردازنده مرکزی سیستم جهت برنامه ریزی و نمایش دمای محیط را دارند. علاوه بر این کلیدهای لمسی ترموستاتیک، قابلیت هماهنگ شدن با انواع تجهیزات سرمایشی و گرمایشی منزل را داشته و می توانند با کنترلی هوشمند تاثیر بسزایی بر کاهش مصرف انرژی داشته باشند.

 

4- در ساخت برخی از کلیدهای لمسی از نور LED تحت عنوان(night light) بهره گیری شده و موقعیت این LED ها در صفحه نمایش کلید در نظر گرفته شده است. هدف از قرار دادن این آپشن علاوه بر بحث زیبایی شناسی داشتن دید مناسب در تاریکی می باشد.

 

 

نتیجه گیری

کلید لمسی یکی از تکنولوژی‌های کارآمد است که به سهولت و مدرن بودن زندگی کمک کرده است‌. این کلید‌ها با لمس انگشت دست یا حتی با کنترل ریموت و اپلیکیشن کامپیوتر یا تلفن همراه کنترل‌ می‌شوند و جایگزین خوبی برای کلید‌های برق سنتی هستند که با فشار دست خاموش و روشن‌ می‌شوند‌. با استفاده از این کلید‌ها‌ می‌توان به صرفه جویی در مصرف برق و کاهش خطر برق گرفتگی کمک شایانی کرد‌.

شرکت تابان  پارس یکی از تامین کننده های کلید و پریز لمسی  می باشد. کلیدهای لمسی  یکی از روشهای اقتصادی برای مدرن سازی خانه یا دفاتر اداری باشد.

تعداد صفحات : 48

اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • آمار سایت
  • کل مطالب : 473
  • کل نظرات : 0
  • افراد آنلاین : 1
  • تعداد اعضا : 0
  • آی پی امروز : 41
  • آی پی دیروز : 16
  • بازدید امروز : 101
  • باردید دیروز : 20
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 0
  • بازدید هفته : 270
  • بازدید ماه : 584
  • بازدید سال : 7,608
  • بازدید کلی : 31,052